Revine Guvernul la schema de compensare la pompă? Ce spune ministrul de Finanțe

Revine Guvernul la schema de compensare la pompă? Ce spune ministrul de Finanțe

Guvernul ia în calcul să revină la schema de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani, dacă se ajunge la 9 lei pe litru, au precizat surse guvernamentale pentru News.ro.

Măsura ar urma să fie aplicată pentru o perioadă de 3 luni.

Ministrul de Finanţe a fost întrebat în ce condiţii ar putea reveni schema de compensare a preţului la carburanţi şi dacă sunt bani. ”Acest guvern a căutat soluţii în funcţie de dinamica evoluţiei economiei sau a situaţiei cu care s-au confruntat cetăţenii şi a intervenit de fiecare dată. (..) S-a intervenit atunci când lucrurile au ajuns la o limită de insuportabilitate. Pot să vă spun un singur lucru, că acest guvern va interveni dacă lucrurile intră într-o zonă mult prea volatilă sau o zonă în care să nu poată fi sustenabilă pentru economie şi cetăţeni”, a răspuns ministrul.

ADVERTISING

El a precizat că ”la acest moment, la care vorbim, lucrurile nu sunt în acea zonă”.

”Putem să ne uităm, am văzut, comparaţiile se fac cu începutul anului, hai să ne uităm să facem comparaţii cu luna februarie 2022, să avem un termen de comparaţie când au început preţurile să crească foarte sus”, a mai spus ministrul Câciu, arătând că trebuie să ne uităm şi pe piaţa petrolului.

”Când va fi cazul, acest guvern va interveni, vă asigur”, a promis Adrian Câciu.

Întrebat dacă sunt bani pentru a susţine această schemă de compensare încă 3 sau 6 luni, ministrul a spus că se vor găsi soluţii.

ADVERTISING

Ministrul a mai afirmat că ”poate să fie mai rapidă intervenţia dacă lucrurile se manifestă de o volatilitate accelerată”. ”Va trebui să vedem, dinamica economică este cea care comportă răspunsurile”, a arătat el. 

Măsura de compensare a preţului la carburanţi a fost în vigoare până la 1 ianuarie 2023.

Liderul pieţei de distribuţie carburanţi, OMV Petrom a ieftinit miercuri după-amiază benzina cu 3 bani/l, după o perioadă de scumpiri repetate, mici, dar dese, efectuate în ultimele 18 zile. În ultimele 2 zile, cotaţiile internaţionale ale petrolului au scăzut cu aproape 2 dolari pe baril, potrivit Profit.ro.

ADVERTISING

Ieftinirea vine după ce, cu numai o zi înainte, compania efectuase cea mai mare scumpire zilnică de la începutul anului, de 9 bani/l, aproape dublă celei cu care obişnuise piaţa în ultima săptămână.

Când a scos compensarea, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că este doar o măsură de suspendare, Guvernul fiind pregătit să o aplice din nou, dacă preţurile depăşesc puterea de cumpărare a cetăţenilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇