Şeful patronilor de pe litoral critică ordinul ANPC de a scrie pe meniu "când s-a născut porcul sau găina": Ne vor închide pe toţi!

Şeful patronilor de pe litoral critică ordinul ANPC de a scrie pe meniu "când s-a născut porcul sau găina": Ne vor închide pe toţi!

Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, a criticat ordinul ANPC care prevede că în meniu trebuie trecute informaţii privind declaraţia nutriţională şi aditivii utilizaţi în produse.

Însă şeful patronilor de pe litoral s-a exprimat mai pitoresc şi a spus că ANPC îi obligă să scrie pe lista de meniu “când s-a născut porcul sau vita sau găină”.

El a menţionat că acest ordin va intra în vigoare în 20 decembrie şi a susţinut că toate restaurantele vor fi închise, pentru că nu se vor putea conforma.

ADVERTISING

Nicolae Bucovală a adus în discuţie, marţi, la o dezbatere la care au participat ministrul Mediului, Tanczos Barna, şi ministrul Turismului, Constantin Cadariu, ordinul ANPC legat de informarea consumatorilor la achiziţia produselor în unităţile de alimentaţie publică.

“Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu şi când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă.

ADVERTISING

Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi, pentru că nu le putem face”, a avertizat Bucovală.

"Este o crimă"

Acesta a spus că trebuie angajaţi nutriţionişti pentru a face ceea ce cere ANPC, iar el, personal, nu se pricepe la asta pentru că a terminat matematica.

“Se pot face în condiţiile în care vom angaja nutriţionişti. Nu ne pricepem.

Eu am terminat matematica, de unde să mă pricep la ce îmi cere ordinul ANPC-ului?

De ce s-a dat acest ordin? Se doreşte într-adevăr încă o dată distrugerea HoReCa? Chiar nu înţelegem.

ADVERTISING

Funcţionam foarte bine până acum. Puneam cu alergeni, cu nealergeni, cu ce era acolo. Dar acum, ca să scrii la fiecare produs de unde provine, că e îngheţat, că e dezgheţat, ce calorii, vă spun, din punctul nostru de vedere, este o crimă”, a acuzat Bucovală. 

Ce prevede ordinul ANPC

Ordinul ANPC care l-a înfuriat pe şeful patronilor de pe litoral prevede că:

  • devine obligatorie indicarea informaţiilor privind tipul şi cantitatea ingredientelor care depăşesc o pondere de 20 de grame în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unităţile de alimentaţie publică.
  • trebuie afişate informaţii privind declaraţia nutriţională şi aditivii utilizaţi, astfel încât acestea să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanţă, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
  • trebuie afişate valoarea energetică şi cantităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare.
  • informaţiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇