România importă produse de patiserie de 13 ori mai scumpe, pe tonă, decât grâul exportat, a declarat duminică Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Simion a confirmat informația că 70% din produsele alimentare consumate în România vin din import.
„Din punctul meu de vedere suntem, ca tehnologie, la nivelul anilor 2010, din moment ce importăm produse de patiserie, produse congelate, produse prelucrate, biscuiți și nu numai, înseamnă că noi nu avem capacități de tehnologizare performante, și va trebui să intervenim în acest sens.
Va trebui să fim atenți la exportul de materie primă. La ora actuală noi importăm produse de patiserie de 13 ori valoarea pe tonă a grâului exportat, ceea ce nu este normal.
Va trebui să nu mai exportăm sau să ajutăm industria în așa fel încât să putem să exportăm produse cu valoare adăugată mare. Industria alimentară va trebui ajutată să se retehnologizeze”, a spus Aurel Simion la Digi24.
Secretarul de stat spune că balanța comercială pe alimente este negativă cu toate țările Uniunii Europene.
”Cea mai mare balanță negativă o are carnea de porc, din cauză că nu mai avem reproducție la porc, importăm aproape tot materialul genetic, și în al doilea rând suntem afectați puternic de pesta porcină africană”, a mai declarat Simion.