România trebuie să plătească aproape 40 de miliarde de euro doar pe dobânzi. Ciolacu: De ce nu ați țipat când Cîțu a făcut datorii?

România trebuie să plătească aproape 40 de miliarde de euro doar pe dobânzi. Ciolacu: De ce nu ați țipat când Cîțu a făcut datorii?

Guvernul va plăti aproape 200 de miliarde de lei, adică 37,5 miliarde de euro, în următorii 4 ani doar pe dobânzi.

Iar dacă se adaugă și promisiunile de majorare a salariilor pentru bugetari și creșterea pensiilor, anul viitor, potrivit unor surse Digi24, datoria publică anuală o să depășească 50% din PIB.

Câți bani cheltuie România pe dobânzi:

  • 39, 6 miliarde lei în 2024
  • 44,4 miliarde lei în 2025
  • 49,2 miliarde lei în 2026
  • 54 miliarde lei în 2027

Întrebat, miercuri, despre plata datoriilor, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că ar trebui să fie întrebat fostul premier Florin Cîţu, care a făcut acele datorii de 9,2% din PIB.

ADVERTISING

“De ce nu-l întrebaţi pe Cîţu? De ce nu aţi ţipat când a făcut datorii de 9,2% din PIB? Cumva consideraţi că acele datorii nu le plăteşte? Va veni vreun prim-ministru sau vreun preşedinte al României care să spună nu vă supăraţi, eu nu am nicio treabă cu ce-au făcut ei. De ce n-a văzut România când un inconştient a dus ţara în această zonă? Iertaţi-mă că întreb şi eu. N-am nicio problemă, răspund la orice întrebare, dar ăsta este adevărul”, a declarat premierul, potrivit News.ro.

Ciolacu a explicat că acele datorii trebuie plătite şi “vom bugeta ca să nu intrăm în incapacitate de plată”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Acele datorii trebuiesc plătite. Şi ne-am pregătit şi vom bugeta ca să nu intrăm, Doamne-fereşte, în incapacitate de plată, la bufferul care este acum şi la Banca Naţională şi la Ministerul de Finanţe, pentru că avem cel mai mare buffer, nu este o problemă să avem incapacitate de plată sub nicio formă anul viitor”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇