Drulă: De când e premier, Ciolacu a îndatorat România cu peste 610 milioane de lei în fiecare zi

Drulă: De când e premier, Ciolacu a îndatorat România cu peste 610 milioane de lei în fiecare zi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele USR Cătălin Drulă susţine că premierul Marcel Ciolacu „nu face nimic să oprească creșterea deficitului bugetar”.

„De când e premier, Marcel Ciolacu a îndatorat România cu peste 610 milioane de lei în fiecare zi.

Datoria țării astăzi este la cea mai mare valoare de după Revoluție, peste 700 de miliarde de lei și crește în fiecare zi.

Zilele trecute am aflat că deficitul bugetar a ajuns la 37 de miliarde de lei pe primele cinci luni ale anului. Până la finalul anului, diferența dintre încasările și cheltuielile statului va depăși 100 de miliarde de lei. Ne afundăm și mai mult în mocirla datoriilor”, a scris vineri pe Facebook Cătălin Drulă.

ADVERTISING

Coaliția PSD-PNL, adaugă el, nu face reforme și pierde banii din PNRR.

„Guvernul Ciolacu tocmai ce a ratat plata a 53 de milioane de euro din a doua tranșă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Iar Coaliția PSD-PNL a refuzat să desființeze pensiile speciale și să treacă toate pensiile pe sistemul contributiv, ceea ce ar fi economisit 4 miliarde de lei pe an la bugetul statului.

Marcel Ciolacu vorbește mult, dar până acum lipsa faptelor costă România enorm.

Îi cer premierului Ciolacu să lase deoparte promisiunile, să oprească risipa din banii statului, să desființeze pensiile speciale și să facă reformele necesare pentru a aduce în țară cei 28 de miliarde de euro din PNRR”, mai scrie Drulă.

ADVERTISING

Datoria publică a României a scăzut în aprilie 2023 la 712 miliarde de lei, de la 715, cât a fost în martie 2023, într-una din rarele scăderi ale soldului creditelor guvernamentale, mai ales în ultimii trei ani, de la izbucnirea pandemiei. Ca pondere în PIB se menţine la 49%.

Cheltuielile guvernului cresc cu mult peste programare, iar veniturile nu se ridică la nivelul estimat. În aceste condiţii, deficitul bugetar, şi aşa mare, creşte, în loc să scadă, arată o analiză ZF.

Cifrele de la cinci luni, cele mai recente, arată că veniturile la buget au crescut cu 10%, când ar fi trebuit să crească cu 14%, iar cheltuielile, per total, au avan­sat cu 17%, când ar fi trebui să crească cu doar 9%. În aceste condiţii, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, în cel mai fericit caz Guvernul Ciolacu va reuşi să menţină acelaşi deficit ca anul trecut, dacă nu chiar va creşte. Deficitul bugetar din 2022 a fost de 5,7% din PIB.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇