Ciolacu respinge propunerea lui Boloș privind reducerea TVA la alimentele de bază: Acest lucru nu se poate

Ciolacu respinge propunerea lui Boloș privind reducerea TVA la alimentele de bază: Acest lucru nu se poate

Premierul Marcel Ciolacu a respins, marți, propunerea ministrului liberal de Finanțe Marcel Boloș privind scăderea TVA la alimentele de bază.

”Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Nu ştiu, am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun produs.

Astăzi, la 15.30, împreună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, voi avea o discuţie cu ministru Finanţelor, cu ministrul Agriculturii şi cu ministrul Fondurilor Europene. Sunt ferm convins că în cursul zilei de azi vom lua o decizie”, a spus premierul, citat de News.ro.

ADVERTISING

Marcel Ciolacu a precizat că din experienţa trecută, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp.

”Normal că a adus mai mică colectarea la stat, iar în două săptămâni preţurile au fost la fel. Eu nu vorbesc de preţuri plafonate. Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul. Voi veni cu această schemă în guvern, indiferent dacă va fi acord, acordul nu poţi să-l faci numai cu reteilerii, ci şi cu producători, distribuitori şi importatori, fiindcă nu poate produsele pe care le consumăm sunt din România. Am să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut”, a afirmat premierul Ciolacu.

ADVERTISING

Despre faptul că preşedintele PNL Nicolae Ciucă a zis că o ordonanţă pentru a reglementa aceste preţuri va aduce penurie, Ciolacu a spus: ”Sunt ferm convins că azi vom avea aceleaşi informaţii şi vom lua o decizie. Nu voi accepta ca o coaliţie să conducă guvernul României, dar, aşa cum am făcut când Nicolae Ciucă a fost prim-ministru, deciziile majore să le luăm împreună”.

Ce a propus Boloș

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a propus luni o cotă de TVA redusă la produsele alimentare de bază, pentru ieftinirea alimentelor. Într-un interviu pentru Digi24, acesta a precizat că pentru reducerea prețurilor, cea mai bună soluție ar fi una mixtă: acord de reducere voluntară, dar și un act normativ care să reducă TVA.

ADVERTISING

”Cu privire la reducerile de preț, să fixăm aceste produse agroalimentare de bază, care sunt cele prezentate – de la făină, ulei, legume proaspete, carne, produse lactate. Pentru acest pachet de alimente de bază să revizuim cota de TVA.

N-am avut o discuție cu domnul premier. Mâine ar urma să avem această discuție. Putem avea o cotă redusă de TVA la acest pachet de alimente de bază, o cota redusă revizuită, pentru că noi avem în momentul de față o cotă de 9%”, a declarat Boloș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇