România sparge toate barierele europene la creșterea consumului: de import, din viitor

România sparge toate barierele europene la creșterea consumului: de import, din viitor

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de producere a PIB – cu un nou vârf în luna iulie, când s-a situat, ca ritm de creștere, din nou pe locul 1 în Europa.

Poziția are, însă, un preț: România e campioană și la deficitul comercial, dat fiind că producem mult mai puțin decât consumăm, iar diferența se vede în importuri.

În plus, consumăm din viitor: e vorba de o explozie a creditelor de consum ale populației.

Vânzările cu amănuntul, care definesc consumul final al gospodăriilor populației, s-au păstrat la cote înalte, crescând în iulie cu 1,9% (lună/lună) și ajungând la o creștere de 10% (an/an), arată datele INS.

image-10

Principalii factori care au impulsionat consumul au fost:

ADVERTISING
  • creÈ™terea substanÈ›ială a salariilor reale
  • creÈ™terea accelerată a creditelor de consum contractate de populaÈ›ie,
  • rata mai scăzută a È™omajului în prima jumătate a anului 2024

Avansul puternic al consumului, anticipat de către analiștii economici, va conduce în final la obținerea unei creșteri a PIB în concordanță cu prognozele.

Cifra de afaceri din comerțul alimentar în iulie a fost aproape stabilă în iulie (+0,1%) față de iunie și în creștere cu 5,7% față de aceeași lună a anului trecut.

Pentru produsele nealimentare, creșterea a fost mai pronunțată, de 1,9% comparativ cu iunie și 13,3% (an/an).

ADVERTISING

Vânzările de carburanți s-au majorat cu 4,4% față de iunie, înainte de creșterea anunțată a accizelor, iar în termeni anuali au avansat cu 10,2%.

Consumăm din viitor

Stocul creditelor de consum contractate de populație creşte în prezent cu o rată anuală de două cifre, impulsionată de reducerea cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii de referință practicată de Banca Națională și de scăderea dobânzilor băncilor comerciale pentru creditele noi față de 2023 și de relaxarea standardelor de creditare generată de concurența acerbă dintre băncile comerciale.

ADVERTISING

Mai jos, creșterea abruptă a creditelor, pe fondul relaxării dobânzilor:

Legea offshore a fost adoptată de Senat. AUR: VeÅ

Citeşte integral analiza România sparge toate barierele europene la creșterea consumului: de import, din viitor pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇