România se află printre ţările UE cu cea mai ridicată rată a inflaţiei în aprilie

România se află printre ţările UE cu cea mai ridicată rată a inflaţiei în aprilie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna aprilie până la 2%, de la 1,7% în luna martie.

Țările membre cu cele mai ridicate rate sunt Ungaria (5,2%) Polonia (5,1%), Luxemburg (3,3%), Cehia (3,1%), Suedia (2,8%) şi România (2,7%), arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

Comparativ cu situaţia din luna martie 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă într-un singur stat şi a crescut în 23 de ţări.

În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,7% în aprilie, de la 2,5% în martie. Comparativ, în luna aprilie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,3%.

ADVERTISING

Datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut de la 1,3% în luna martie, până la 1,6% în luna aprilie.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 0,96 puncte procentuale, urmată de servicii, cu majorare de 0,37 puncte procentuale, şi preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (plus 0,16 puncte procentuale).

Banca Naţională a României în Raportul său trimestrial asupra inflaţiei a prognozat că rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare şi va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește și: Economia României a crescut cu 2,8%, în primele 3 luni din 2021. Cîțu: Am promis, am făcut!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇