Vaccinarea din România, un labirint cu multe capcane și o singură ieșire

De la entuziasmul autorităților cu privire la procesul de imunizare al populației s-a ajuns într-o zonă nesigură în care acestea caută soluții practice pentru a menține ritmul vaccinării.
Vaccinarea din România, un labirint cu multe capcane și o singură ieșire
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • În România, deși vaccinul e la liber, viteza de imunizare e redusă și nu oferă garanția că în toamnă vom scăpa de pandemie;
  • E puțin probabil să fie atinsă borna de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză până la sfârșitul lunii mai;
  • Klaus Iohannis anunță modificări ale strategiei de vaccinare;

Vaccinarea nu merge atât de bine pe cât și-ar dori autoritățile. Cu toate că există din partea lor o abordare entuziastă, România ocupă unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană în ce privește imunizarea populației.

În seara zilei de 18 mai s-a atins cifra de 4 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, adică 20,4% din populația țării. 

Acest procent ne situează pe ultimele poziții în UE. La nivelul comunității, 32% din populație este deja imunizată cu cel puțin o doză de vaccin.

ADVERTISING

“E important să mergem noi către oameni, iar autoritățile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea. Să creăm posibilități de vaccinare atât la locul de muncă, cât și în spațiile recreative”, a declarat președintele Klaus Iohannis în urma unei întâlniri avute la Palatul Cotroceni cu reprezentanți ai Guvernului.

Declarația e importantă pentru că arată o schimbare de strategie în ce privește campania de vaccinare. 

În primul rând, deschiderea de noi centre în locurile unde există fluxuri mari de oameni, cum ar fi gări, aeroporturi și puncte de trecere a frontierei.

În al doilea rând, o lărgire a ariei de vaccinare către orașe mai mici, comune și sate. Acest lucru urmează să se realizeze prin caravane mobile, dar și prin implicarea autorităților locale. Primarii vor avea rolul de a-i chema pe oameni la centrele de vaccinare, “mergând din poartă în poartă”.

“Oamenii trebuie să fie informați, în localitățile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunizare și în mediul rural”, a mai anunțat Klaus Iohannis.

KlausIohannisMesaj
Klaus Iohannis anunță schimbarea strategiei de vaccinare și le cere primarilor să meargă din casă în casă pentru a-i convinge pe oameni să-și facă injecția salvatoare - Foto: Presidency.ro

5 milioane de vaccinați la sfârșitul lunii mai, doar dacă se ajunge la 120.000 de doze pe zi

După actualul ritm de vaccinare, o medie de 100.000 de persoane pe zi, dintre care în jur de 40.000 cu prima doză, nu se va atinge cifra dorită de Guvern la sfârșitul lunii mai, cea de 5 milioane de oameni protejați de virus prin cel puțin o injecție.

Ar trebui ca în următoarele două săptămâni să fie inoculate la nivel național cel puțin 1,75 de milioane de doze, adică un ritm de vaccinare de minimum 125.000 de doze pe zi.

Experții susțin că virusul dispare doar atunci când se ajunge la un procent de 80% din populație imunizată, inclusiv copiii și abia atunci viața va putea reveni la normal cu adevărat.

Până la acest nivel de protecție, vor exista mereu focare și valuri de pandemie care vor perturba activitățile cotidiene.

“…în rural, tendința este să ajungem să vaccinăm chiar la casa omului, practic, la fiecare gospodărie, pentru că ne dorim, dacă vreţi, să asigurăm accesul la vaccinare cât mai simplu, fără să fie nevoie de un efort deosebit din partea oamenilor, mai ales ai celor din mediul rural, unde, de multe ori, condițiile sociale sunt precare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Vaccinare.

Foarte puține persoane peste 80 de ani au fost vaccinate în România

În aceste zile, se observă o tendință de scădere a numărului de infectări, a numărului de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă, dar și o ușoară scădere a numărului de decese zilnice. 

Impactul vaccinării nu este decisiv în această încetinire a pandemiei. Un efect mai mare a venit în urma măsurilor luate de autorități în luna martie. 

Există un număr semnificativ de persoane din categoriile vulnerabile care n-au fost vaccinate și care se pot îmbolnăvi în situația în care relaxarea măsurilor, călătoriile și intensificarea activităților pot aduce un nou val pandemic.

“În grupa de vârstă 60-69 de ani, au fost vaccinate 811.054 de persoane, ceea ce înseamnă 32,4%. În grupa de vârstă 70-79 de ani, au fost vaccinate 470.741 de persoane, ceea ce înseamnă 30,7% și în grupa de vârstă de peste 80 de ani au fost vaccinate 151.478 de persoane, ceea ce înseamnă 16,3%”, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Vaccinarea reprezintă mai mult decât o protecție individuală împotriva bolii

Sunt încă multe necunoscute în ce privește imunizarea globală și e greu de acceptat, dar nu e suficient să se vaccineze toată lumea dintr-o țară, dacă în vecinătate s-au vaccinat prea puține persoane. 

Virusul va circula, va îmbolnăvi un număr mare de persoane și va produce perturbări ale activităților umane.

Vaccinarea are un dublu rol, cel de protecție individuală, dar și unul de stopare a pandemiei, astfel încât să nu se mai producă focare. 

Vaccinarea generală determină și o scădere a numărului de mutații astfel încât se micșorează posibilitatea apariției unei tulpini care să treacă de barajul imunitar creat de vaccin.

„Cu cât sunt mai mulți oameni care refuză vaccinarea, cu atât virusul va rămâne mai mult timp printre noi”, a spus Ethan S. Walker, epidemiolog al Universității din Montana, SUA, citat de New York Times.

Angajatorii preferă persoane vaccinate

Există experți care cred că virusul nu va mai pleca niciodată. Va rămâne printre noi chiar dacă ne vaccinăm în masă, dar în urma unei imunizări cât mai mari va fi o boală mai puțin gravă.

„Sper că într-o bună zi Covid-19 va fi mai mult ca rujeola, în mare parte eliminată, dar nu eradicată, cu focare sporadice care apar, în primul rând, printre cei neimunizați”, a spus Scott Bartell, epidemiolog la Universitatea California, Irvine.

Procesul de vaccinare din România poate primi un impuls de la cei care vor să plece la muncă în străinătate. Aproape un milion de persoane lucrează ca sezonieri în țări din Uniunea Europeană. Semnalele venite de la angajatorii lor sunt clare - preferă persoane vaccinate.

De asemenea, posibilitatea de a vaccina copiii începând cu vârsta de 12 ani și sezonul vacanțelor ar putea fi un al doilea impuls pentru creșterea ritmului de vaccinare. Dar nimeni nu poate spune la această oră că va fi suficient pentru ieșirea din tunel.

Citiți și alte articole interesante pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇