Riscul politic va ajunge la nivelul de alertă în câteva luni

Riscul politic va ajunge la nivelul de alertă în câteva luni

Riscul politic pentru companii, însemnând provocări venite din zona politică internă și internațională care afectează mediul de afaceri, se apropie de un nivel de îngrijorare, pe fondul unui cumul de factori care include situația din Ucraina, criza energiei și măsuri care vor fi luate pentru echilibrarea situației economice a României.

‚‚Suntem aproape să avem o ’furtună perfectă’ pentru mediul de afaceri dinspre zona politică externă și internă pe măsură ce ne apropiem de lunile de iarnă. Pe scurt, vom avea factori indirecți și direcți, mai ales reglementări ale statului – inclusiv taxe și impozite – și schimbări de politici publice’’, crede consultantul de risc politic și comunicare Lucian Lumezeanu, de la compania ThisPropaganda, potrivit unui comunicat transmis SpotMedia.ro.

‚‚Concret, asta se va traduce într-o dificultate mai mare să faci afaceri, impredictibilitate și poveri suplimentare asupra companiilor’’, mai spune acesta.

ADVERTISING

Acești factori sunt din două categorii. ”În prima includ crearea unui mediu instabil pentru activități economice, incluzând factori precum politicile energetice, inflația, bulversarea fluxurilor comerciale și mai ales incertitudinea. O mare parte din precaritatea situației ține de zona externă, cu prețurile la energie un factor central.

În a doua categorie avem măsuri care inevitabil vor veni dinspre mediul politic pentru echilibrarea situației fiscale și bugetare, măsuri care vor avea un impact serios asupra celei mai mari părți a mediului de afaceri.’’

În opinia sa, cei mai importanți factori care cresc riscul politic sunt, în ordinea importanței și a modului în care se influențează unii pe alții:

Pericolul ca șantajul rusesc cu energia să atingă punctul culminant în sezonul rece

Rusia folosește arma energiei și va continua să o folosescă, e aproape un secret deschis. Cu toate că Europa a gestionat mai bine decât era de așteptat situația energiei prin umplerea rezervelor și acțiuni concertate pentru scăderea prețului, nu trebuie să excludem un impact semnificativ al unor acțiuni rusești în această zonă. Seriozitatea situației va depinde și de cât de friguroasă va fi iarna care urmează.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În timp ce un scenariu cu tăierea totală și pe termen mediu sau lung a fluxului de gaze rusești este posibil dar nu cel mai probabil, sunt mult mai multe șanse să vedem manipularea prețurilor la energie prin reducerea livrărilor și mai ales prin a le face impredictibile. Asta ar pune presiune asupra tuturor economiilor europene, iar România nu va face excepție. Chiar și continuarea situației actuale – dar în condiții de iarnă - este suficientă pentru a pune probleme majore mediului de afaceri.

Consecințele situației economice și bugetare și măsurile guvernamentale de răspuns

Avem dezechilibre economice, inflație ridicată, încetinirea vizibilă a activității sectorului privat, iar Consiliul Fiscal e de părere că deficitul bugetar va fi mai mare decât cel estimat. Iar acestea sunt doar unele dintre probleme.

De asemenea, perspectiva unei recesiuni la nivel european, chiar dacă nu e o certitudine, are șanse semnificative, dovadă fiind scăderea activității economice. De unde iei banii? De la companii, mai ales de la cele mari. În primul rând prin creșterea poverilor, în al doilea din reducerea unor investiții.

ADVERTISING

Gestionarea situației din energie pune presiune pe companii

Autoritățile au fost nevoite să ia măsuri pentru a face față creșterilor de prețuri la energie, dar au uitat să ramburseze la timp cea mai mare parte a sumelor către furnizorii de energie. Acestea vor urca la nivelul câtorva zeci de miliarde de lei, în funcție de surse. Asta înseamnă că acele companii nu au putut face investiții, măriri de salarii sau alte cheltuieli la nivelul așteptat, dincolo de alte efecte.

Dincolo de asta, tot pachetul de măsuri luat va duce la situații în care furnizori de energie vor renunța la clienți și vor avea probleme cu livrarea de energie la același nivel. Situația va deveni mai dificilă odată ce lunile mai reci cresc necesarul de energie și va fi nevoie de măsuri suplimentare, riscând nu doar să afecteze mediul privat, ci să devină nesustenabilă pentru bugetul de stat.

Mediul privat pe post de ‚‚țap ispășitor’’

Companiile, mai ales cele din sectoarele ‚‚sensibile’’ pentru această perioadă, riscă să se transforme în ”țapi ispășitori’’ în momentul în care politicul nu va mai putea face față nemulțumirilor sociale. Aruncarea vinei asupra unor companii sau industrii este o modalitate de deviere a atenției de la performanțele guvernamentale care se întâlnește în toate situațiile de criză, în toate țările, și vedem semne că acest fenomen se manifestă și în această perioadă.

Contextul devine tot mai imprevizibil

Escaladarea sau continuarea previzibilă a confruntării din Ucraina, efectele sancțiunilor, insecurități în ce privește aprovizionarea cu unele produse alimentare, creșterea nivelului de populism și extremism în România și mai multe țări europene, precum și alți factori generați de cadrul politico-economic tot mai fragil afectează și vor continua să afecteze afacerile.

Ce este riscul politic? Riscurile politice sunt provocările pe care mediul de afaceri le are de înfruntat atunci când există schimbări venind dinspre mediul politic. Acestea se manifestă printr-un nivel crescut de incertitudine, modificări de planuri, taxe, impozite și altfel de poveri, acțiuni legislative care îngreunează desfășurarea afacerilor. Unele aspecte ale riscului politic sunt măsurate de instituții internaționale precum Banca Mondială prin indicatorii ‚‚ease of doing business / ușurința de a face afaceri’’.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇