Companiile cu afaceri care depășesc 100 de milioane de euro ar putea plăti de anul viitor taxă de solidaritate, de 1% pe cifra de afaceri.
Măsura a fost agreată deja la nivel de specialiști și urmează să fie supusă deciziei politice a conducerii coaliției de guvernare în perioada următoare, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.
Potrivit sursei citate, taxa de solidaritate ar afecta peste 330 de companii, printre care Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour.
După aplicarea taxei de 1% de la cele 330 de companii, statul ar urma să încaseze peste 1 miliard de euro. Însă afacerile multor companii sunt în creștere, astfel că anul viitor numărul lor ar putea fi și mai mare, la fel și banii încasați de stat.
Taxa pe cifra de afaceri este gândită ca suplimentară impozitului pe profit plătit deja.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a recunoscut miercuri că taxa de solidaritate este pe agenda de discuții, dar nu a oferit detalii.
„Eu am zis, de exemplu, taxa de solidaritate există în Germania. Și nu știu dacă o avem. Este pe agenda de discuții și vom alege varianta cea mai bună. Exact cum este în Germania. Trebuie făcută o raportare între taxe și venituri”, a spus liderul PSD.
PSD a mai vrut taxă de solidaritate
Subiectul taxei de solidaritate nu este nou. Cele mai recente discuții pe această temă au fost în luna decembrie a anului trecut, când Marcel Ciolacu spunea că s-a vorbit în şedinţa de coaliţie despre o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane, dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens.
Taxa de 1% din cifra de afaceri va avea ca destinaţie investiţii în domeniile prioritare, cum sunt sănătatea şi educaţia, declara vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, anul trecut.
După numeroase critici din partea mediului de afaceri, s-a renunțat la această taxă.
Totodată, ideea unei astfel de taxe, denumită tot "de solidaritate", a mai apărut și în 2017, cu o guvernare PSD-ALDE, când ministrul de Finanţe de atunci, Ionuţ Mişa, avansa o taxă de 2%, dar la fondul de salarii.
Ulterior, taxa proiectată a fost tăiată la 0,25%, prin intervenţia premierului Mihai Tudose, după care nu s-a mai vorbit decât de o contribuţie asigurătoare pentru muncă, de 2,25.