Republica Moldova face prima achiziţie de gaze naturale din surse alternative, din istoria sa

Republica Moldova face prima achiziţie de gaze naturale din surse alternative, din istoria sa

Compania de stat Energocom – furnizorul principal energetic din Republica Moldova – şi compania poloneză PGNiG au semnat un contract privind achiziţionarea de probă a unui milion de metri cubi de gaze naturale, a anunţat Guvernul de la Chişinău într-un comunicat.

Aceasta este prima achiziţie de gaze naturale din surse alternative în istoria Republicii Moldova.

La licitaţia anunţată, Energocom a primit şapte oferte.

Achiziţia de probă vine să testeze capacitatea de importare a gazelor din surse alternative şi vine să echilibreze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale, conform comunicatului.

Guvernul Republicii Moldova se află în negocieri cu Rusia şi compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung, menţionează acelaşi document.

În condiţiile scăderii presiunii din reţeaua naţională de distribuţie, achiziţionarea din surse alternative permite menţinerea livrării de gaze naturale către consumatori, iar tariful achitat de cetăţenii moldoveni pentru gazele naturale rămâne neschimbat, dă asigurări Executivul de la Chişinău.

Din cauza condițiilor impuse de Rusia, Republica Moldova a fost obligată să instituie stare de urgență în sectorul energetic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇