Republica Moldova declară stare de urgenţă în sectorul energetic, după ce nu s-a înțeles la preț cu Gazprom

Republica Moldova declară stare de urgenţă în sectorul energetic, după ce nu s-a înțeles la preț cu Gazprom

Republica Moldova va declara stare de urgenţă în sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale şi absenţei unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom, a declarat miercuri vicepremierul Andrei Spînu, transmite Reuters.

Moldova doreşte să negocieze livrări de gaze din România şi Ucraina, sperând în acelaşi timp să semneze un contract nou cu Gazprom până la sfârşitul acestei luni, a spus Spînu.

Mâine şi poimâine avem programate negocieri cu Gazprom. Dorim să semnăm un contract pentru livrări de gaze din patea Gazprom, îm termeni buni pentru populaţia din Moldova”, a subliniat acesta.

Gazprom a refuzat să comenteze.

În starea de urgenţă, care intră în vigoare joi, companiile energetice vor avea mai multe puteri, dar detaliile nu au fost încă publicate.

Contratul Moldovei cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar nu a acceptat preţul dorit de Gazprom, de 790 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze.

Opoziţia a dat vina pe preşedintele Maia Sandu, afirmând că aceasta ar fi trebuit să meargă la Moscova să negocieze un acord nou. Sandu a spus că acordul trebuie negociat de companii şi nu de preşedinte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇