Republica Moldova are un nou Guvern, cu patru direcții prioritare. Hoții au fugit înainte de învestire

Republica Moldova are un nou Guvern, cu patru direcții prioritare. Hoții au fugit înainte de învestire

Noul Guvern de la Chișinău, condus de Natalia Gavrilița, a fost învestit vineri cu 61 de voturi, iar membrii acestuia au depus deja jurământul în fața președintelui Maia Sandu.

„Guvernul de astăzi este ceea ce și-au dorit sute de mii de oameni. Eu o să vă sprijin, Parlamentul o să vă sprijine. Este important ca cetățenii să vă sprijine. Vă urez să vă faceți lucrul cu onoare și cu mult succes”, a menționat Maia Sandu.

Ceremonia de depunere a jurământului de către Guvernul Gavrilița

???? LIVE: Ceremonia de depunere a jurământului de către Guvernul Gavrilița

Publicată de Maia Sandu pe Vineri, 6 august 2021

Noul Guvern și-a trasat patru direcții prioritare pentru următoarele luni: gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemie; demararea reformei justiției și pachetul anticorupție; creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile; precum și restabilirea finanțării externe.

ADVERTISING

„Cea mai importantă misiune e să arătăm că un guvern integru e bun pentru țară, iar Moldova poate reveni în lista statelor decente. Acest guvern nu va fura, nu va împărți bani publici cu procent, nu va proteja escrocii și bandiții. Vom curăți instituțiile statului de oameni corupți, vom face totul pentru a recupera banii din miliard (miliardul de dolari furat în 2014 – n.red.) și din alte scheme. Vom ținti confiscarea averii corupților și, din acei bani, vom repara școli, case de cultură și drumuri”, a promis premierul Natalia Gavrilița.

Noul premier a spus că salariile, în Moldova, trebuie să crească până la 15.000 de lei moldovenești (echivalentul a 700 de euro), iar pensia minimă până la cel puțin 2.000 de lei (echivalentul a 100 de euro). De asemenea, Gavrilița a promis compensarea integrală a medicamentelor pentru persoanele cu pensii minime.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Hoții au fugit înainte de învestirea noului Guvern

Cu câteva zile înainte de învestirea noului Guvern, mai mulți funcționari, șefi de agenții și ex-deputați, cunoscuți ca fiind conectați la schemele frauduloase care au funcționat în Republica Moldova în ultimii ani, au părăsit Republica Moldova. Oficial, unii au plecat în concediu, dar felul în care au plecat arată că nu vor mai reveni.

Președintele Maia Sandu a menționat joi, în cadrul unei emisiuni televizate că noua putere va trebui să inițieze demersurile necesare pentru a-i aduce acasă și a-i face să răspundă.

În ceea ce privește schimbările ce urmează a fi făcute rapid în domeniul justiției, Maia Sandu a spus că așteaptă de la Parlament și Guvern adoptarea legilor care să permită inițierea procesului de reformare a acestui segment.

„În acest caz, vorbim de două lucruri: Primul se referă la eliminarea din sistem a judecătorilor și procurorilor corupți, care au comis abuzuri. Acești oameni trebuie mai întâi eliminați din sistem și trebuie să răspundă pentru ceea ce au comis.

ADVERTISING

Al doilea lucru pe care trebuie să-l facem este să creștem capacitatea instituțiilor. Dacă vorbim de Procuratură, de exemplu, aprecierea mea este că noi avem acolo o mare problemă de capacitate. Vedem dosare de corupție mare pe care lucrurile aproape că nu se mișcă. Și va trebui să investim ca să aducem oameni noi în sistem. Am început deja să discutăm cu alte state despre cum am putea obține ajutor ca să ne mișcăm rapid”, a menționat șefa statului.

Procurorul general urmează a fi evaluat și înlocuit

Maia Sandu a confirmat că activitatea procurorului general Alexandr Stoianoglo va fi evaluată și a sugerat că acesta ar urma să fie demis.

„Eu apreciez omul după rezultate. În cazul procurorului general, nu am văzut rezultate. Dimpotrivă, am văzut lucruri care nu trebuiau să se întâmple, inclusiv fuga recentă a unuia dintre hoți, care este pe conștiința lui. Mă refer la Veaceslav Platon (eliberat din pușcărie în mandatul lui Stoianoglo – n.n.).

În înțelegerea mea, PAS va veni cu un proiect de lege care să modifice Legea procuraturii și să includă acolo evaluarea activității procurorului general, pentru că nu este posibil să așteptăm 7 ani (valabilitatea mandatului procurorului general – n.n.) ca să corectăm lucrurile”, a explicat președintele.

Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureşan, a scris într-un mesaj pe Facebook că Guvernul Gavrilița „este exact ceea ce are nevoie Republica Moldova”.

„Noi, Parlamentul European, vom fi alături de Guvernul Republicii Moldova în implementarea reformelor, inclusiv a pachetului de investiții și reforme de 600 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană l-a pus la dispoziția Republicii Moldova pentru următorii ani”, a menționat Mureșan.

Îi urez mult succes noului Guvern al Republicii Moldova, condus de prim-ministrul Natalia Gavrilița, care a primit...

Publicată de Siegfried Muresan pe Vineri, 6 august 2021

La rândul său, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a remarcat că „noul executiv și noul Parlament de la Chișinău au la dispoziție extrem de puțin timp pentru a se asigura că ultima tranșă din ajutorul de la Bruxelles pe care Republica Moldova trebuie să o primească în această toamnă îndeplinește condițiile stabilite anterior. Este un efort considerabil, sunt conștient că misiunea pe care a primit-o noul guvern nu este ușoară. Aștept să văd un plan clar și etapizat pentru ajutorul substanțial de peste o jumătate de miliard de euro pe care Uniunea Europeană îl pune la dispoziția Chișinăului”.

Noul guvern al Republicii Moldova are o componență echilibrată, cu oameni noi și, în același timp, cu politicieni...

Publicată de Dragoș Tudorache pe Vineri, 6 august 2021

Cabinetul Nataliei Gavrilița are 13 ministere, în loc de 9, câte au fost până acum. Patru ministere au fost reformate.

Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇