Putin spune că Rusia nu foloseşte gazele ca armă şi e gata să ajute Europa în criza energetică

Putin spune că Rusia nu foloseşte gazele ca armă şi e gata să ajute Europa în criza energetică

Vladimir Putin susţine că Rusia nu foloseşte gazele naturale ca pe o armă şi că este gata să ajute Europa să atenueze criza energetică.

Cererea de energie a crescut pe măsură ce economiile şi-au revenit după pandemia de coronavirus, urcând preţurile petrolului, gazelor şi cărbunelui, amplificând presiunile inflaţioniste şi subminând eforturile de reducere a utilizării carburanţilor fosili în lupta cu încălzirea globală, arată Reuters.

China, a doua mare economie a lumii şi cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră, a mărit producţia de cărbune şi importurile, în timp ce preţurile interne ale cărbunelui au atins niveluri record. Iar centralele energetice au avut dificultăţi să răspundă cererii şi să asigure electricitate pentru publicitate şi fabrici.

Criza de energie a amplificat miercuri apelurile Agenţiei Internaţionale pentru Energie de triplare a investiţiilor în energie regenerabilă pentru stabilizarea pieţelor.

Piaţa gazelor nu este echilibrată

Putin a afirmat la o conferinţă pe tema energiei de la Moscova că piaţa gazelor nu este echilibrată şi predictibilă, mai ales în Europa, dar a spus că Rusia îşi respectă obligaţiile contractuale pentru aprovizionarea clienţilor şi să este gata să mărească livrările dacă i se solicită acest lucru.

Liderul rus a respins acuzaţiile că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă: ”Acestea sunt doar vorbe motivate politic, care nu au nicio bază, a spus Putin.

Rusia şi Europa sunt implicate într-o dispută referitoare la noul gazoduct Nord Stream 2, care va livra gaze din Rusia în Germania. Conducta este construită, dar aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru a începe livrările, pe fondul opoziţiei din Statele Unite şi unele state europene care se tem că Europa va deveni mai dependentă de Rusia.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, măsuri pe care statele membre le pot lua pentru a combate criza energetică, inclusiv efectuarea de comenzi comune pentru achiziţia de gaze.

Statele UE vor organiza o întâlnire extraordinară pe 26 octombrie, pentru a discuta despre creşterea preţurilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇