Criza preţurilor la energie: Ce recomandă Comisia Europeană şi ce propun PSD, PNL și USR

Criza preţurilor la energie: Ce recomandă Comisia Europeană şi ce propun PSD, PNL și USR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, un document (numit comunicare – n.red.) privind modalitatea în care țările membre pot aborda creșterea excepțională a prețurilor la energie la nivel mondial, care se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii, pentru a sprijini populația și întreprinderile europene.

Comunicarea include un set de măsuri pe care UE și statele sale membre le pot lua pentru a aborda impactul imediat al creșterii prețurilor și pentru a ne consolida în continuare reziliența la șocuri viitoare.

Măsuri imediate de protecție a consumatorilor și a întreprinderilor:

• acordarea de sprijin de urgență pentru venit consumatorilor afectați de sărăcia energetică, de exemplu, prin bonuri valorice sau plata parțială a facturilor, care pot fi acoperite din veniturile EU ETS;

ADVERTISING

• autorizarea reportării (amânării - n.red.) temporare a scadenței facturilor;

• luarea unor măsuri de protecție pentru evitarea deconectării de la rețea;

• prevederea unor reduceri temporare și specifice ale nivelurilor taxelor și impozitelor pentru gospodăriile vulnerabile;

• acordarea de ajutoare întreprinderilor sau industriilor, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat;

• consolidarea razei de acțiune internaționale în domeniul energiei pentru a asigura transparența, lichiditatea și flexibilitatea piețelor internaționale;

• investigarea eventualelor comportamente anticoncurențiale pe piața energiei și însărcinarea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) să consolideze în continuare monitorizarea evoluțiilor de pe piața carbonului;

ADVERTISING

• facilitarea unui acces mai larg la contractele de achiziție de energie din surse regenerabile și sprijinirea acestora prin măsuri de însoțire.

Ce măsuri propun PSD, PNL și USR pentru a-i feri pe români de povara facturile la gaze și curent?

Reamintim că, până la acest moment, PSD a depus deja, la Senat, un proiect de lege care prevede plafonarea preţurilor la energie.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Senatului, proiectul se află, la acest moment, pe circuitul de avizare.

Proiect-de-lege-plafonare

Abordarea are limitele sale. Spre exemplu, în textul inițiativei legislative se menționează că prețul „se plafonează”. Dar nu se menționează dacă se plafonează prețul la care producătorul îi vinde energie furnizorului sau prețul la care furnizorul îi vinde energia consumatorului.

ADVERTISING

Dintr-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI) reiese că ambele variante au dezavantajele lor. Mai exact, dacă producătorul va fi obligat prin lege să vândă la un preț fix, atunci acesta va fi tentat să exporte cât mai mult, în condițiile în care prețurile la energie cresc și pe piețele externe.

Iar dacă s-ar plafona prețul la care furnizorul îi vinde gazele consumatorului, atunci lucrurile sunt și mai delicate. Din cauză că, la un moment dat, furnizorul s-ar putea bloca, dacă nu mai găsește energie decât la un preț mai mare decât cel la care legea îi permite să i-o vândă consumatorului.

În proiectul de lege al PSD se menționează, la articolul 2, un fond național pentru compensarea pierderilor înregistrate de furnizori, pe care ar urma să îl înființeze Ministerul Energiei. Dar nu e deloc clar ce pierderi ar putea acoperi acest fost și nici cum.

Asociația Energia Inteligentă menționează că și în cazul în care statul ar compensa pierderile furnizorului, tot am putea avea probleme. Motivul: iarna România are nevoie să importe atât gaze cât și curent, la prețuri destul de mari. Or, dacă furnizorul știe că statul îi compensează pierderile rezultate din plafonarea de preț, nu va mai fi motivat să caute cele mai avantajoase condiții de import și energia cu cel mai mic preț. Dimpotriva, furnizorul va cumpăra și la prețuri mari, iar povara o va suporta statul.

Totdată, Asociația Energia Inteligentă (AEI) menționează că ar trebui menționat care este prețul mediu al ultimelor 6 luni la care se face plafonarea. Va fi cel de pe Bursa Română de Mărfuri? Sau se va crea o medie a prețurilor la care diverși furnizori le-au vândut energie consumatorilor? În proiectul de lege al PSD nu se menționează aceste lucruri.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea plafonării de prețuri, iar fostul premier Florin Cîțu - deși inițial a spus că nu susține plafonarea - a revenit asupra punctului de vedere și a spus că ea se va realiza.

Până la acest moment, Spotmedia.ro nu a identificat, în spațiul public, niciun document din care să reiasă cum propune PNL să fie plafonate prețurile.

La solicitarea Spotmedia.ro, președintele Asociației Dumitru Chisăliță a precizat că printre instrumentele pe care Uniunea Europeană le menționează drept indicate pentru a plafona prețurile la gaze și curent nu se numără plafonarea de prețuri.

În schimb, USR susține un set diferit de măsuri, care implică scăderea TVA la energie de la 19 la 5%, eliminarea accizei la energie electrică și exceptarea consumatorilor casnici de la plata certificatelor verzi.

Am depus astăzi, alături de colegul meu Claudiu Nasui , un proiect de lege care vizează scăderea facturilor la energie...

Publicată de Cristina Prună pe Marţi, 12 octombrie 2021


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇