Prima țară europeană care anulează facilitățile fiscale pentru mașinile electrice

Prima țară europeană care anulează facilitățile fiscale pentru mașinile electrice

Posesorii de mașini electrice din Elveția vor plăti același impozit, de 4% din valoarea mașinii, ca și proprietarii de mașini cu motoare clasice pe benzină, începând din 2024.

Decizia autorităților elvețiene se bazează pe creșterea cotei de piață a vehiculelor electrice, ceea ce a determinat revizuirea politicii de scutiri de taxe.

De-a lungul ultimelor decenii, Elveția a fost recunoscută pentru politica sa prietenoasă cu mediul, oferind scutiri de taxe pentru mașinile electrice, în încercarea de a încuraja tranziția către vehicule fără emisii de bioxid de carbon. Cu toate acestea, cu creșterea semnificativă a popularității mașinilor electrice, autoritățile au realizat că le scad încasările din taxe și impozite.

ADVERTISING

Decizia de a impozita începând de anul viitor mașinile electrice la fel ca pe cele cu motoare pe benzină a surprins. Vestea vine ca un șoc pentru proprietarii de mașini electrice, mai ales că aceste vehicule au beneficiat de scutiri de taxe, încă din anul 1997.

Scutiri de impozit de 150 milioane de franci elvețieni pe an

Decizia a fost luată de Consiliul Federal, aproape cu unanimitate de voturi. Datele arată că vânzările de automobile electrice au crescut de 6 ori în ultimii ani, iar cota de piață estimată pentru anul 2023 se situează la 25%.

ADVERTISING

Această creștere semnificativă a determinat autoritățile să reevalueze avantajele fiscale acordate mașinilor electrice. Veniturile astfel obținute vor fi direcționate către Fondul pentru drumuri naționale și transporturi de aglomerare – FORTA.

Scopul principal al implementării acestei taxe este acela de a compensa pierderile fiscale estimate între 100 și 150 de milioane de franci elvețieni asociate scutirii de impozit pentru vehiculele electrice în anul 2023.

Autoritățile au argumentat că este necesar să echilibreze contribuția la buget și să asigure resursele necesare pentru dezvoltarea și întreținerea infrastructurii de transport.

ADVERTISING

Citeşte integral despre Elveția, prima țară europeană care anulează facilitățile fiscale pentru mașinile electrice. În Europa, scade apetitul pentru vehicule electrice pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇