Criza energetică globală continuă să îşi arate dinţii: Preţurile petrolului au urcat la noi maxime

Criza energetică globală continuă să îşi arate dinţii: Preţurile petrolului au urcat la noi maxime

Preţurile petrolului au urcat la noi maxime multianuale, din cauza ofertei limitate la nivel global şi a cererii mari din Statele Unite şi alte regiuni ale lumii.

Cotaţia petrolului Brent a atins un maxim al şedinţei de 86,70 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din octombrie 2018, transmite Reuters.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a urcat pe parcursul şedinţei până la 85,41 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014.

Ambii indici au avansat cu aproximativ 20% de la începutul lunii septembrie. Petrolul WTI este în creştere de nouă săptămâni, iar petrolul Brent de şapte.

”Criza energetică globală continuă să îşi arate dinţii, iar preţurile petrolului îşi continuă cursa ascendentă în această săptămână, traderii anticipând că cererea de carburanţi va continua să crească, ceea ce, în contextul ofertei limitate, goleşte rezervele globale”, a declarat Louise Dickson, analist senior pentru pieţele petrolului la firma Rystad Energy.

Goldman Sachs anticipează că cererea de petrol la nivel mondial ar putea urca preţul petrolului Brent peste nivelul estimării sale de 90 de dolari pe baril pentru sfârşitul anului. Banca estimează că reorientarea cererii de la gaze naturale la petrol ar putea contribui la o cerere de ţiţei de cel puţin 1 milion de barili pe zi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇