Prețul gazului a explodat, primăriile sunt în fața unei situații dificile: falimentul sau majorarea facturilor cetățenilor?

Prețul gazului a explodat, primăriile sunt în fața unei situații dificile: falimentul sau majorarea facturilor cetățenilor?

Din cauza scumpirii combustibililor, costurile încălzirii centralizate vor crește împovărător, în marile orașe, în iarna care vine.

Așa că primăriile au de ales: fie îi lasă pe oameni să suporte scumpirile din propriile buzunare, fie măresc subvențiile pentru termoficare.

Problema este că, în unele orașe, încălzirea se va scumpi atât de mult încât oamenii nu își vor permite să plătească singuri. Și nici primăriile n-au bani de subvenții.

Pentru aceste comunități, Guvernul și Parlamentul trebuie să găsească o soluție, în regim de urgență.

De ce se scumpește încălzirea

Sistemele centralizate de termoficare - realizate în timpul comunismului - au două categorii principale de componente.

Primele sunt centralele care ard gaze naturale, păcură sau cărbune ca să producă apă fierbinte. Iar de la aceste centrale pleacă rețele de conducte care transportă apa fierbinte până la punctele termice, amplasate prin oraș.

În fiecare punct termic, apa fierbinte trece printr-un dispozitiv numit schimbător de căldură și încălzește o altă apă, din alte conducte, mai subțiri. Și abia această apă din conductele subțiri ajunge la robinetele nostre și în calorifere.

Populația nu plătește, însă, doar prețul apei care circulă prin acest sistem, ci dă bani și pentru energia necesară pentru a o încălzi. Iar factura la încălzire este calculată prin raportare la gigacalorie (adică la energia necesară pentru a înfierbânta 1.000 de tone de apă).

Spre exemplu, într-o iarnă geroasă, un apartament cu 2 camere consumă, de regulă, ceva mai mult de o gigacalorie.

Din cauză că sunt vechi și nemodernizate, sistemele de termoficare au randamente mici și pierderi mari. Așa că - pentru ca ele să poată funcționa - prețul gigacaloriei trebuie să tot crească, pentru a acoperi și pierderile.

ADVERTISING

Prețul gigacaloriei, mereu în creștere, ar fi împovărător pentru oameni. Așa că primăriile achită bună parte din prețul fiecărei gigacalorii consumate de populație, sub formă de subvenții. E un sistem păgubos pentru primărie, dar care funcționează de zeci de ani.

Marea problemă este că, în acest an, gazul și cărbunele - care reprezintă circa 70% din costul de producție a energiei termice - au determinat o creștere majoră a prețului real al gigacaloriei.

Așa că primăriile se văd nevoite să plătească acum mult mai mult pentru subvențiile la încălzire, astfel încât termoficarea centralizată să nu se oprească.

Cui i-a dat Guvernul bani ca să treacă iarna

Unora dintre primari, Florin Cîțu le-a dat, pe 6 octombrie, prin Hotărârea de Guvern nr 1088, milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru a-și rezolva astfel de probleme.

Spre exemplu, primăria din Suceava, condusă de liberalul Ion Lungu, a primit 15 milioane de lei. Și potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Succeava, banii s-au cheltuit pe plata în avans a subvenției la termoficare.

HCL-Primaria-Suceava

Și Primăria din Constanța, condusă de liberalul Vergil Chițac, a primit 10 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Iar primarul a explicat pentru Spotmedia.ro că folosește banii pentru a încerca să pună bazele eficientizării sistemului de termoficare din oraș.

A început prin a recunoaște oficial prețul real al gigacaloriei produse la Constanța. Miercuri, pe 13 octombrie, la inițiativa primarul Vergil Chițac (PNL), Consiliul Local a majorat prețul local al gigacaloriei de la 598 lei la nu mai puțin de 1.034 lei.

„Atât costă, la acest moment, o gigacalorie la Constanța. Noi nu i-am majorat sau modificat prețul. I l-am recunoscut oficial. De ce?

ADVERTISING

Pentru că în acest fel putem plăti sumele necesare ca societățile din sistem - adică CET-ul care produce și societatea de distribuție pe care am înființat-o - să nu mai acumuleze datorii. Noi vrem oricum să preluăm și CET-ul. Căutăm acum soluțiile juridice.

Populația va plăti, în continuare, doar 250 de lei pe gigacalorie. Eu am vrut să cresc prețul populației la 300 de lei pe gigacalorie. Pentru că o familie care locuiește într-un apartament cu două camere n-ar fi dat mai mult de 50 de lei în plus, într-o lună de iarnă, pentru încălzire.

În schimb, doar din acea majorare cu 50 de lei la populație, colectam 10 milioane de lei în plus, pe care îi puteam folosi tot pentru sistem. Dar avem mulți populiști aici și ei asta și-au dorit!

Subvenția plătită de Primărie va crește de la 70 la 140 de milioane de lei. Avem contract încheiat din timp la gaze, putem plăti subvenția. În această iarnă, cel puțin” , a precizat Vergil Chițac pentru Spotmedia.ro.

PARLAMENT - COMISIA DE APARARE - CONTRACT RACHETE
Primarul Constanței, Vergil Chițac. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Chițac spune că are proiecte europene depuse și că se pregătește să lanseze și licitații pentru a înlocui conductele de transport din sistemul de termoficare, din cauză că acestea cauzează pierderi uriașe. Și - spune primarul Constanței - vrea să găsească o soluție pentru termoficare în 2022. Din cauză că nu este de acord ca sume atât de mari să se cheltuiască doar pe funcționarea acestui sistem.

În Constanța, 50.000 de apartamente, dar și mai multe instituții publice sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR): Cade compania de termoficare, cade orașul! Riscăm costuri de un milion de euro pentru fiecare două zile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a precizat pentru Spotmedia.ro că în oraș sunt circa 56.000 de clienți ai sistemului centralizat de încălzire, incluzând locuințe, școli, spitale etc. Iar termoficarea este gestionată de o societate numită Colterm.

ADVERTISING

Populația plătește 208 lei pentru o gigacalorie, iar Primăria achită, în plus, o subvenție de 207 lei.

Problema termoficării din Timișoara - susține Dominic Fritz - este că sistemul a fost căpușat ani la rând de fostele administrații ale orașului. Iar acum funcționează în condiții cu totul excepționale.

„De aproape doi ani, furnizorul de gaz, E.On, încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza a 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani.

Noi am început sa plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total, 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc.

Aproape dublu față de cât a plătit municipiul în anii anteriori. Și iarna abia a venit. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și primăria este sub presiune: dacă nu plătim, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli”, a declarat Dominic Fritz.

Fără un contract pe termen lung și cu prețuri fixe și avantajoase la gaze, primăria depinde mult de variațiile de pe piața energie. În acest context, l-am întrebat pe Dominic Fritz dacă Primăria Timișoara va avea bani, în această iarnă, să achite subvențiile la încălzire.

TIMISOARA - REZULTATUL ALEGERILOR LOCALE - USR-PLU
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Foto: Sebastian Tătaru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Primarul ne-a spus că o primă problemă este că legea limitează cuantumul subvenției la circa 75 de milioane de lei pe an. Și că această limită de subvenționare a fost atinsă deja de mai mulți ani. Iar acum - când prețul combustibililor crește - rămâne de văzut dacă subvenția va mai fi suficientă pentru a-i ajuta pe locuitorii orașului să iasă din iarnă.

„În acest moment și la actualele prețuri la gaze, calculele noastre arată că funcționarea pentru o zi a Colterm costă aproximativ 2 milioane de lei.

Aproape un milion de euro la două zile. Iar costurile vor crește, odată cu venirea frigului, ajungând la aproape 100 de milioane pe lună.

Este un preț imens pe care timișorenii racordați la sistemul centralizat nu au cum să îl susțină, nici cu ajutorul maxim dat de primărie. Primăria încasează circa 40 de milioane de lei pe lună. Deci nu putem să vorbim doar despre oprirea unor investiții, ci de blocarea totală a unui oraș. Am discutat și cu primari din alte orașe și pentru toată lumea este foarte clar că soluția trebuie să fie unitară și să o găsim împreună cu Guvernul. Altfel întreaga Românie va fi în frig”, a mai spus Dominic Fritz pentru Spotmedia.ro.

Primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu (USR): Încălzirea ne va costa cu 100 de milioane de lei în plus. Falimentăm orașul, fără sprijin!

La Bacău, circa 15.000 de aparatamente primesc apă caldă și căldură în sistem centralizat. În plus, toată grădinițele, școlile și spitalele sunt alimentate în același sistem, gestionat de o societate edilitară numită Termoenergy Group Bacău SA.

Primarul Lucian Stanciu Viziteu (USR) a explicat pentru Spotmedia.ro că investiții în producția de energie s-au făcut. Orașul nu mai depinde de CET-uri vechi, ci are unități noi de producție, create de japonezii de la Kawasaki.

Problema este prețul gazului.

„Eu am fost primul care a spus că, fără sprijin de la Guvern, nu avem cum să ne descurcăm. Situațiile sunt diferite. Spre exemplu ELCEN (care alimentează Bucureștiul cu energie termică - n.red.) cumpără gaze de la Romgaz. S-a vorbit despre un preț dublu, față de anul trecut. Dar care e mult mai mic decât cel al pieței, din acest moment.

Dar noi nu suntem în aceeași situație. Nu am demarat actualizarea de preț a gigacaloriei încă. Dar am solicitat gaze de la Romgaz, care ne-a spus că nu mai are ce să ne furnizeze, din cauza că sunt mulți consumatori captivi, cum e ELCEN. Așa că trebuie să cumpărăm de pe piața liberă, unde e jale (prețurile sar și de 500 de lei per MWh).

Chiar am discutat cu directorul Termoenergy și am stabilit că, și dacă am găsi gaze nu la 150 lei MWh, ci și la 200 de lei per MWh, tot am avea posiblitatea să plătim integral, la 30 de zile, de la bugetul local.

În caz contrar, avem nevoie de 100 de milioane de lei în plus, în această iarnă, comparativ cu iarna trecută, doar ca să plătim termoficarea. Iar încasările Primăriei Bacău pe un an întreg ajung la doar 260 de milioane de lei. Și din acești 260 de milioane, doar 30% sunt pentru investiții. În rest, sunt bani pentru funcționare și se duc pe salarii, poliție, transport public...

Să dăm 100 de milioane de lei în plus la termoficare ar însemna să falimentăm primăria”, a precizat Lucian Stanciu Viziteu.

BUCURESTI - CONFERINTA - USR-PLUS - PRIMARI
Primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Acesta susține că singura soluție este o intervenție guvernamentală. Până la acest moment, USR a propus o reducere a TVA la energie de la 19 la 5%, dar și o serie de alte măsuri, printre care acordarea unui sprijin pentru producători.

Iar PSD a inițiat un proiect de lege - aflat acum pe circuitul de avizare la Senat - care prevede plafonarea prețurilor la energie. Din textul proiectului nu reiese, însă, clar cum ar urma să se plafoneze prețurile.

Dacă nicio măsură nu se ia, Lucian Stanciu Viziteu susține că e pregătit și pentru decizii de ultimă instanță.

”Toată rețeaua noastră școlară e alimentată din sistemul centralizat de încălzire. Sunt pregătit să achiziționez radiatoare, dacă va fi nevoie. Dar le putem folosi în măsura în care va ține rețeaua electrică!

Apoi, spitalele sunt și ele alimentate tot de la sistemul centralizat. ATI-ul de la Spitalul Municipal unde sunt internați bolnavii de Covid 19 e încălzit în sistem centralizat. Poți să lași o secție ATI fără încălzire? Nu văd cum să faci așa ceva!

Dacă va fi nevoie, dacă Guvernul nu va face nimic, iar Parlamentul va eșua în misiunea sa, mă voi adresa unei instanțe. Și am încredere că voi câștiga dreptul să iau gaz, chiar dacă nu pot să îl plătesc pe loc (din cauza prețurilor foarte mari - n.red.). Dar eu sper să nu se ajungă acolo!” a mai declarat Lucian Stanciu Viziteu pentru Spotmedia.ro.

Ce-i așteaptă pe bucureșteni, la iarnă

În Capitală, costul unei gigacaloriei este, pe hârtie, de circa 490 de lei. Din această sumă, bucureștenul plătește, însă, doar circa 143 de lei. Restul de peste 60% din preț îl acoperă Primăria Capitalei, prin subvenții.

Problema este că, odată cu explozia prețurilor la gaze pe piața liberă, Romgaz a dublat prețul combustibilului pe care îl livrează către ELCEN, societatea care administrează principalele 4 centrale electrice de termoficare din București.

Din informațiile Spotmedia.ro, ELCEN a negociat cu Romgaz și urmează să cumpere gaze la circa 150 de lei pentru MWh (în condițiile în care până acum plătea 73 lei Mwh). Asta, dacă negocierea va primi și girul ANRE.

Potrivit estimărilor lui Nicușor Dan, prețul gigacaloriei în București va fi, în 2021-2022, de circa 600 de lei, deci cu peste 100 de lei mai scumpă decât acum.

În aceste condiții, a mai precizat Nicușor Dan, Consiliul General este cel care va stabili cât din cei 600 de lei va plăti populația și cât va suporta PMB, prin subvenționare.

Marea problemă, în București, este că PMB s-a angajat deja să nu mai majoreze subvențiile pentru încălzire, dacă vrea să primească cei circa 300 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru înlocuirea de conducte uzate.

Or, la acest moment, PMB nu își permite să piardă acei bani, pentru că ei reprezintă singura speranță pentru sistemul de termoficare centralizată din oraș.

În același timp, după un an cu puține reușite cuantificabile, Nicușor Dan nu prea își permite, din punct de vedere politic, nici să promoveze noi scumpiri pentru populație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇