Preţurile laptelui sunt în creştere puternică, din cauza războiului

Preţurile laptelui sunt în creştere puternică, din cauza războiului

Preţurile laptelui sunt în creştere puternică pe fondul aştep­tărilor că piaţa aflată deja sub pre­siune va suferi şi mai mult de pe urma perturbării livrărilor de îngră­şăminte şi hrană pentru animale şi presiunilor inflaţioniste în contextul războiului din Ucraina, scrie Financial Times.

Cei mai mari cinci exportatori ai lumii sufereau deja înainte de război. Iar după război, preţurile produselor de bază au continuat să crească. Compania neozeelandeză Fonterra, cel mai mare exportator de produse lactate din lume, anticipează că scumpirile nu se vor opri.

ADVERTISING

Consumatorii se vor confrunta probabil cu creşteri dramatice de preţuri, avertizează Michael Harvey, analist la Rabobank. Potrivit acestuia, războiul va creşte costurile de producţie de lapte, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt export­a­tori majori de îngrăşăminte şi grâu.

Noua Zeelandă şi UE reprezintă aproximativ 70% din exporturile de lapte.

Războiul din Ucraina generează în acelaşi timp penurii de alimente în ţările arabe, unde cerealele şi uleiul vegetal din Ucraina şi Rusia sunt cruciale în diete, iscând temeri privind securitatea alimentară şi stabilitatea politică.

ADVERTISING

Fondul Internaţional pentru Dez­voltare în Agricultură din cadrul ONU arată că impactul creşterii pre­ţurilor alimentelor şi al penuriilor se resimte deja în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, putând „cauza o esca­ladare a foametei şi sărăciei, cu implicaţii profunde pentru sta­bi­litatea globală“.

Guvernele din regiune au încercat să diminueze efectele încercând să obţină livrări sporite de alimente de la alţi producători din Europa, raţionalizând şi impunând interdicţii la export pentru produse de bază ca făina, pastele şi lintea.

ADVERTISING

De altfel, guvernele din întreaga lume resimt temeri puternice privind securitatea alimentară şi iau măsuri pentru a-şi asigura propriile provizii, notează Bloomberg.

Războiul din Ucraina creează panică privind posibile penurii şi scumpiri dramatice, determinând restricţii la export din Asia până în America. Între timp, UE a semnalat că-şi va direcţiona „întreaga abordare“ către politica agricolă pentru asigurarea securităţii alimentare.

Războiul din Ucraina a zguduit pieţele de materii prime, iar ţările au reacţionat prin constituirea de rezerve de cereale şi ulei de gătit, sau încurajarea unor culturi mai mari.

Ţările G7 şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU îndeamnă liderii să menţină fluxurile comerciale deschise, avertizând că protecţionismul poate împinge preţurile şi mai sus şi duce la golirea rafturilor magazinelor în ţările dependente de importuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇