Prețurile la gaz și electricitate, plafonate tot anul. Ciucă anunță tarifele și măsuri pentru stăvilirea prețurilor

Prețurile la gaz și electricitate, plafonate tot anul. Ciucă anunță tarifele și măsuri pentru stăvilirea prețurilor

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că prețurile la gaz și electricitate vor fi plafonate până la finaul anului, lucru ce speră să garanteze predictibilitate și stabilitate pentru rămâni.

Ciucă a anunțat tarifele care vor fi în vigoare în 2022, dar și impactul bugetar al măsurilor.

Astfel, la electricitate, pentru consumatori casnici, e introdus un tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus, pentru cei care au un consum mai mic de 100 de kw. Ciucă a spus că în această situație se află peste 4 milioane de gospodării.

ADVERTISING

Alte 4 milioane de gospodării se încadrează la un consum între 100 și 300 de kw și aici tariful va fi de 0,8 lei/kw cu tva inclus. Pentru consumatorii casnici, impactul la bugetul de stat pentru 2022 este de 3,62 de miliarde de lei.

Pentru consumatorii non-casnici, preșul unic este de 1 leu/kw cu tva inclus, impactul la buget fiind de 5,54 de miliarde de lei. Pentru marii consumatori se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%.

Pentru întreg pachetul la electricitate, Ciucă a spus că impactul bugetar va fi de 9,16 miliarde de lei până la finalul anului.

ADVERTISING

Acestei sume i se adaugă cea de 5,3 miliarde de lei, impactul total de la schema de compensare pentru gaz.

Aici, clientii casnici care au un consum până la 1.200 mc pe an, tariful va fi de 0,31 lei/kw. Pentru cei non casnici, tariful e de 0,37 lei/kw.

”Împreună, măsurile pentru un an de zile pentru energie și gaz totalizează 14,5 miliarde de lei”, a spus Ciucă, anunțând și ”o serie de măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor fără a încălca regulile europene”.

  • impozit suplimentar pentru activitatea de trading pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot duce la creșterea prețurilor.
  • suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată.
  • rata profitului pe costul de furnizare va fi de max 5% pentru furnizori.
ADVERTISING

Premierul a anunțat că aceste măsuri vor fi aplicate după 1 aprilie și că, în plus, vor fi făcute investiții majore în capacitatea noastră de producție de energie și gaze naturale, transport și depozitare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇