Prețul la paine va exploda din cauza războiului. Deja, în februarie, avem un record absolut la alimente

Prețul la paine va exploda din cauza războiului. Deja, în februarie, avem un record absolut la alimente

Invazia Rusiei în Ucraina, una dintre marile exportatore de grâu, a dus prețul grâului la maximele ultimilor 14 ani, forțând consumatorii de pâine să înghită costurile.

Invazia Rusiei din 24 februarie a afectat grav comerțul din porturile de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creșterea cu 40% a prețurilor globale la grâul de referință de la Chicago și a dus și mai sus inflația globală a alimentelor, deja la cel mai mare nivel din ultimul deceniu, scrie Reuters.

Întreruperea aprovizionării din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă 30% din exporturile mondiale de grâu și 20% din exporturile de porumb, va eroda securitatea alimentară pentru milioane de oameni, Orientul Mijlociu și nordul Africii fiind deosebit de vulnerabile din cauza dependenței lor de importuri, a declarat Julie Marshall, purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.

ADVERTISING

De asemenea, prețurile la petrol și gaze au crescut din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce costurile transportului de marfă și ale materiilor prime, cum ar fi oțelul, au crescut deja vertiginos din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare legate de pandemie.

Chiar și consumatorii din două dintre cele mai mari țări producătoare de grâu din lume, Canada și Statele Unite, plătesc prețul.

"Din păcate, pe termen scurt și intermediar, inflația alimentară și costul produselor de panificație din Statele Unite vor crește mai mult. Acest lucru îi va afecta cel mai mult pe cei mai vulnerabili din societatea noastră", a declarat Robb MacKie, președinte și director executiv al American Bakers Association.

ADVERTISING

Cu câteva săptămâni înainte de ultima creștere a prețului la grâu, Calgary Italian Bakery din Alberta a majorat prețurile cu 7% pentru a ține pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut și cu inflația prețurilor la făină și drojdie.

Acum, Louis Bontorin, coproprietar al afacerii de familie cu o vechime de 60 de ani, se teme că va trebui să majoreze din nou prețurile în mod semnificativ, după ce își va epuiza rezervele de făină.

Amenințarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza invaziei Rusiei în Ucraina a fost exacerbată de o scădere a stocurilor globale ale marilor exportatori.

ADVERTISING

Rezervele din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite, Canada, Ucraina, Argentina, Australia și Kazahstan vor scădea la cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârșitul sezonului 2021/22, arată datele Consiliului Internațional al Cerealelor (IGC).

Prețurile alimentelor au atins un nivel record în februarie

Informația vine în contextul în care Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) anunțase vineri că prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nivel record în februarie, cu un salt de 24,1% față de anul trecut, condus de o creștere a uleiurilor vegetale și a produselor lactate.

Indicele prețurilor la alimente al FAO, care urmărește cele mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat luna trecută o medie de 140,7 puncte, față de 135,4 puncte în ianuarie, revizuit în scădere. Valoarea comunicată anterior a fost de 135,7.

Prețurile mai mari la alimente au contribuit la o creștere mai amplă a inflației, pe măsură ce economiile își revin după criza coronavirusului, iar FAO a avertizat că aceste costuri mai mari pun în pericol populațiile mai sărace din țările care depind de importuri.

De asemenea, FAO, cu sediul la Roma, a publicat primele sale proiecții privind producția de cereale în 2022, estimând că producția mondială de grâu va crește la 790 de milioane de tone, de la 775,4 milioane în 2021.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇