Președintele Chinei cere redistribuirea „rezonabilă” a averilor celor mai bogați, pentru „prosperitatea comună” a populației

Președintele Chinei cere redistribuirea „rezonabilă” a averilor celor mai bogați, pentru „prosperitatea comună” a populației

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut celor mai bogaţi compatrioţi ai săi să facă mai mult pentru „prosperitatea comună” şi a promis o „ajustare” a veniturilor excesive, într-o ţară în care creşterea economică galopantă a adâncit inegalităţile.

Nivelul de trai în China a crescut considerabil din anii 1970. Ţara este în prezent o piaţă uriaşă cu sute milioane de consumatori din clasa mijlocie, curtaţi de multinaţionalele străine, relatează AFP.

Dar discrepanţele de avere sunt importante.

Dacă China deţine recordul în lume ca număr de miliardari în dolari, ţara nu a eradicat oficial decât anul trecut sărăcia absolută.

În cursul unei reuniuni consacrate economiei, preşedintele chinez a lansat un apel la o redistribuire „rezonabilă” a averilor de care să poată „profita toţi”, au relatat miercuri media de stat.

În dorinţa realizării unei echităţi sociale, urmează să fie luate măsuri pentru „creşterea veniturilor categoriilor cu retribuţii mici” şi „ajustarea veniturilor excesive”, a subliniat Xi Jinping, potrivit unui rezumat al reuniunii.

Nu se precizează cum omul forte de la Beijing intenţionează să atingă acest obiectiv, dar directivele sale dau în general tonul priorităţilor ţării pentru lunile următoare, notează AFP.

ADVERTISING

Echitate în educație, fără cursuri private

Reuniunea a încurajat de asemenea mai multă „echitate” în materie de educaţie, într-un moment în care costurile prohibitive ale cursurilor private sunt din ce în ce mai criticate.

Luna trecută, Beijingul a strâns şurubul sectorului lucrativ educaţional pe care vrea să-l facă necomercial. Volumul cursurilor cu plată va fi redus drastic.

Măsura a deranjat mulţi părinţi chinezi, obsedaţi de reuşita copiilor lor şi obişnuiţi să-i înscrie la numeroase cursuri extraşcolare, adesea costisitoare.

Cvasitotalitatea populaţiei trăia în sărăcie la începuturile Republicii Populare Chineze în 1949, aminteşte agenţia franceză de presă.

Dar reformele economice lansate la sfârşitul anilor 1970 au avut ca efect dezvoltarea unor mari averi, liderul din vremea respectivă, Deng Xiaoping, considerând „normal” în 1984 ca unii să se îmbogăţească înaintea altora.

Dacă regiunile de coastă, deschise comerţului internaţional, s-au modernizat rapid, cele din interiorul ţării au cunoscut o creştere mai lentă.

Pentru a rectifica tendinţa, autorităţile şi-au înmulţit în ultimii ani iniţiativele pentru a repera familiile nevoiaşe, distribuind subvenţii şi realizând mari lucrări de infrastructură.

La sfârşitul anului 2020, China a declarat oficial că a eradicat sărăcia absolută, notează AFP.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇