Orban se laudă cu majorarea pensiilor cu 14%: Nu exista nicio altă țară europeană în care să se mai ia o decizie similară

Orban se laudă cu majorarea pensiilor cu 14%: Nu exista nicio altă țară europeană în care să se mai ia o decizie similară

Premierul Ludovic Orban spune că România este singura țară europeană care a luat decizia de a majora pensiile, în ciuda crizei generate de pandemia COVID19.

Totodată, premierul afirmă că procentul (14%) cu care acestea vor crește este unul consistent.

”Vă pot spune ca guvernul pe care îl conduc va lua decizia de a crește pensiile. Nu exista nicio alta țară europeană în care să se mai ia o decizie similară.

Față de prognoza de creștere economică de 4,1% - 4,2 %, ca urmare a crizei economice, nu vom avea creștere, ci contracție economică estimată la 3,8%. Astăzi. Ca urmare a contracției, veniturile la bugetul de stat, fondului de pensii, fondului de sănătate și de la bugetele locale au scăzut semnificativ.

ADVERTISING

La nivelul bugetului național, avem o scădere de probabil 30 de miliarde față de ce era proiectat. Criza sanitară a provocat o criză economică. Repet, eu nu cunosc vreo altă țară europeană care să fi luat o astfel de decizie (de majorare a pensiilor – n.red.).

Guvernul va crește pensiile cu un procent consistent. Este o creștere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanța atât pe anul acesta, cât și pe cei care vor urma”, a declarat Ludovic Orban, vineri.

Întrebat despre creșterile următoare, cu încă 26%, până la nivelul de 40%, premierul a subliniat că această decizie va fi luată pe baza unor analize serioase.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, orice majorare care nu ține cont de capacitatea economiei de a susține cheltuielile se va întoarce impotriva cetățenilor.

Orice altă decizie de creștere va fi luată doar pe baza unor analize serioase. România are nevoie de acces la finanțări cu costuri minime pentru a putea asigura cheltuielile cu bugetul de șomaj, de pensii și alte categorii de cheltuieli.

Orice creștere făcută fără a ține cont de capacitatea economiei de a susține cheltuilile se va întoarce împotriva interesului general al societătii românești. Fie putem avea inflatie – anulând creșterea de venituri – fie riscăm să ne finantăm din ce în ce mai greu si mai scump”, a explicat premierul.

ADVERTISING

Ludovic Orban a atacat din nou Parlamentul, afirmând că ”dezmățul” de legi adoptate generează cheltuieli pentru bugetul de stat și creşte nota de plată a României.

”De 4 luni e dezmăț în Parlament de legi care generează cheltuieli pentru bugetul de stat. Ne-am luptat cu ele, dar multe au fost adoptate și cresc nota de plată. Poți să faci rău României - și asta face astăzi majoritatea condusă de PSD - și făcându-te că vrei să faci bine, crescând venituri. Daca le crești prea mult, nu le mai poți plăti.

Îi rog pe părinți și pe bunici să înțeleagă că am făcut tot ce s-a putut. A fost o decizie grea. Dar pe care ne-o asumăm”, a mai spus Orban.

Toate pensiile cresc cu 14% de la 1 septembrie

Valoarea punctului de pensie va creşte cu 14% de la 1 septembrie 2020, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei, potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Asta înseamnă practic că toate pensiile din România vor creşte cu 14% de la această dată.

„Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeaşi dată a indemnizaţiei minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei”, se arată în nota de fundamentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇