Oradea anunță un plan prin care își va produce singură energia și va fi verde

Oradea anunță un plan prin care își va produce singură energia și va fi verde

Termoficare Oradea SA, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Oradea, ar putea să devină independentă energetic. Oradea vrea să producă energie verde pentru autoconsum.

Consilierii locali orădeni au aprobat marți indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Instalație de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea”.

SC Termoficare Oradea SA intenţionează să depună o cerere de finanţare nerambursabilă pentru proiect, întrucât societatea tinde către independență energetică și își propune să contribuie la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

ADVERTISING

Obiectivul general al proiectului este valorificarea resurselor energetice regenerabile (solară) pentru producerea energiei verzi pentru autoconsum și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul orașului Oradea.

Pentru producția hidrogenului verde, alimentarea electrolizorului se va face cu apă demineralizată furnizată de Stația de tratare a apei aferentă CET Oradea, la un debit de 2600 l/h, și cu energie electrică din surse regenerabile provenită atât din producția viitoarelor parcuri proprii (energie fotovoltaică), cu o putere instalată de 70 MW, cât și din Sistemul Energetic National (SEN), pe bază de contracte bilaterale, pe perioadele în care energia produsă local lipsește sau este insuficientă, prin Stația de distribuție SDG - 6kV din incinta complexului CET.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din procesul tehnologic nu rezultă alte emisii decât oxigenul eliminat în atmosferă. Hidrogenul stocat în ansamblul de rezervoare este utilizat drept combustibil în cadrul centralei, în proporție volumică de cca. 15%, în amestec cu gazul natural, pentru producerea de energie electrică și termică.

Utilizarea combustibilului mixt gaz natural - hidrogen „verde” va conduce la o reducere cu cca. 5% a cantității emisiilor de CO2, față de situația utilizării doar a gazului natural.

Se are în vedere, de asemenea, ca o parte din hidrogenul produs să poată fi îmbuteliat și livrat către clienți pe căile de transport rutier existente, cu autocamioane.

ADVERTISING

Valoarea investiției se ridică la 127.907.000,00 lei (fără TVA), durata de realizare fiind de 36 de luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇