Judeţul Bihor are cele mai multe parcuri industriale din ţară, atât în Oradea (patru), cât şi în judeţ (două), precum și alte patru în procedură de obţinere a titlurilor, fiind administrate, în premieră naţională, de o singură entitate coordonatoare, respectiv Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) S.A., la care acţionar majoritar este Oradea.
Cele patru parcuri industriale în funcţiune din Oradea au în total o suprafaţă de 240 de hectare, iar cele şase din judeţ (din care două au titluri de parc industrial, Tileagd şi Săcueni, alături de alte patru în devenire) au o suprafaţă totală de 70,2 hectare, a precizat joi, într-o conferință de presă, directorului ADLO, Alina Silaghi.
Valoarea totală a investiţiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2021 este de 29.874.000 de euro, urmând a se ajunge la un număr total de 9.400 de locuri de muncă până în anul 2024.
La finele anului 2021, ADLO deţinea şase titluri de parc industrial, pentru cele patru amplasamente situate în Oradea pe Calea Borşului (136,32 ha) - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea I, strada Ogorului (80,19 ha) - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea II, strada Uzinelor - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea III (17,8 ha), si strada Corneliu Baba - Parcul Industrial Eurobusiness Oradea IV (6,5 ha), respectiv două amplasamente situate in judeţul Bihor, Parcul Industrial Săcueni (5,03 ha) şi Parcul Industrial Tileagd (9,22 ha).
Sunt în curs de obţinere a titlurilor de parc industrial cele din Beiuş (14,5 ha), Aleşd (8,5 ha), Ştei (13,6 ha) şi Marghita (9,6 ha).
Gradul de ocupare a parcelelor de către investitori este aproape complet la parcul I şi III, II - 68%, IV- neocupat încă, urmează licitaţii, la Tileagd - 10%, iar la Săcueni se vor organiza, în viitorul apropiat, licitaţii. În prezent, în cele trei parcuri industriale din Oradea sunt 110 companii localizate.
Veniturile directe încasate de Oradea în anul 2021 din parcurile industriale sunt de 20 milioane de lei, provenind din vânzarea de terenuri, taxă de autorizaţie, venituri din cota defalcată pe IVG şi veniturile din impozite pe clădiri şi terenuri.
Comparativ cu anii anteriori, veniturile sunt relativ similare: în 2020 - 19,4 milioane de lei, în 2019 - 21,3 milioane de lei.
Primele parcele ocupate în parcul industrial Tileagd au fost acordate pentru două companii româneşti.