Omenirea va cheltui 157 de miliarde de dolari pe vaccinuri în următorii ani

Omenirea va cheltui 157 de miliarde de dolari pe vaccinuri în următorii ani

Cheltuielile globale totale pentru vaccinuri COVID-19 ar putea ajunge la la 157 miliarde de dolari până în 2025, stimulate de programele de vaccinare în masă, precum şi de rapelurile care ar urma să fie făcute o dată la doi ani.

Datele apar într-un raport publicat de firma americană de consultanţă IQVIA Holdings.

IQVIA, care furnizează analize pentru industria de sănătate, estimează că aproximativ 70% din populația lumii va fi imunizată (prima doză și rapel) până la finele lui 2022, scrie Reuters.

Apoi, cel mai probabil vom fi nevoiți să ne vaccinăm anti-COVID o dată la doi ani, arată o analiză a datelor disponibile în prezent cu privire la durata efectului vaccinurilor.

ADVERTISING

Asta deși, la începutul acestei luni, un oficial de la Casa Albă estima necesitatea unui nou vaccin la o distanță de nouă până la doisprezece luni de la prima doză.

Și compania farmaceutică Pfizer crede că ar putea fi nevoie de o nouă doză de vaccin în decurs de 12 luni.

2021, anul cu cele mai mari cheltuieli cu vaccinarea

Prognozele arată că omenirea va cheltui 54 de miliarde de dolari în 2021, o sumă record alocată achiziției de vaccinuri, ca urmare a campaniilor extinse de vaccinare care sunt în derulare la nivel mondial.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În următorii ani este de așteptat ca aceste cheltuieli să scadă până la 11 miliarde de dolari în 2025, pe măsură ce competiţia acerbă şi volumul mare de vaccinuri disponibile vor conduce la scăderea preţurilor, a declarat vice-preşedintele IQVIA, Murray Aitken.

Acest boom de vânzări pentru vaccinuri este, într-adevăr, fără precedent, dar aduce aminte de cele 130 de miliarde de dolari cheltuite pentru noi tratamente de Hepatita C între 2014 şi 2020, susţine Aitken.

Chiar și așa, cheltuielile pentru vaccinurile anti-Covid reprezintă doar 2% din cele 7.000 de miliarde de dolari, cât se preconizează că vor fi cheltuielile pentru toate medicamentele eliberate cu rețetă până în 2025.

ADVERTISING

Pandemia a redus dramatic vizitele la medic, programările pentru diverse proceduri medicale, chiar și utilizarea medicamentelor, ceea ce a dus inițial la acumularea de stocuri pentru unele medicamente. În acest moment, aceste aspecte sunt mai apropiate de normalitate, precizează IQVIA.

"Chiar dacă vaccinurile COVID-19 vor costa 157 de miliarde de dolari în următorii cinci ani, acesta este un preţ foarte mic de plătit comparativ cu costul uman al pandemiei", subliniază Murray Aitken.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇