Numărul bucureștenilor care și-au plătit taxele online aproape că s-a dublat, în 2021. Ce fac primăriile ca să profite de valul digitalizării

Numărul bucureștenilor care și-au plătit taxele online aproape că s-a dublat, în 2021. Ce fac primăriile ca să profite de valul digitalizării
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Teama de Covid 19 a îndemnat mii de bucureșteni să renunțe la cozile de la ghișee și să își plătească online taxele și impozitele locale. În mod normal, primăriile ar trebui să profite de situație și să găsească modalități de a-i convinge pe cetățeni să își păstreze comportamentul și să plătească tot online și de acum încolo.

SpotMedia.ro vă spune pe larg, începând de astăzi, cum a evoluat numărul de plăți online de taxe și impozite în fiecare sector și cum se pregătește fiecare primărie să profite de acest val al digitalizării și să îi îndemne pe cetățeni spre transformare digitală.

În Sectorul 2, spre exemplu, taxele, impozitele și amenzile se pot achita fie pe Ghișeul.ro - platformă creată de un ONG și administrată de Autoritațea pentru Digitalizarea României (ADR) – fie pe site-ul Direcţia Venituri Buget Local Sector 2.

Persoanele fizice pot face, prin intermediul ambelor platforme, 32 de tipuri de plăți de impozite, taxe și amenzi. Iar persoanele juridice pot face, online, 25 de tipuri de plăți.

ADVERTISING

În tabelul de mai jos regăsiți toate tipurile de plăți pe care le puteți efectua online, către Primăria Sectorului 2:

3-2

Am întrebat Primăria Sectorului 2 și dacă aplică rețeta de succes de la Oradea, unde primăria le-a oferit reduceri de taxe și impozite cetățenilor care își achită dările online.

La solicitarea SpotMedia.ro, primăria de sector a transmis că, „în prezent, nu există posibilitatea acordării unor reduceri de taxe și impozite locale contribuabililor Sectorului 2, în cazul achitării acestora online”.

„Apreciem că este o măsură care ar motiva contribuabilii să efectueze plățile online, însă politica fiscală de la nivelul Municipiului București aparține Consiliului General al Municipiului București, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal”, a precizat primăria de sector condusă de Radu Mihaiu (USR).

În context, am întreabat primăria de sector și dacă ia în calcul introducerea unei reduceri pentru plata online a taxei de parcare de reședință (care, din 2022, s-a majorat de 7 ori).

ADVERTISING

Răspunsul primăriei pe care o conduce Radu Mihaiu a fost același: o astfel de reducere i-ar motiva pe cetățeni să facă plăți online, dar numai și numai Consiliul General poate decide dacă și în ce cuantum se dau reducerile.

Dar chiar și în lipsa unor reduceri, numărul cetățenilor și firmelor care și au achitat online taxele și impozitele aproape că s-a dublat în 2021, comparativ cu 2020.

Mai exact, numărul celor care și-au plătit taxele și impozitele locale online, în Sectorul 2, a crescut de la 57.085 (în 2020) la 111.581 (în 2021). Iar suma colectată online a crescut de la 22.207.250 de lei (în 2020) la 36.843.292 de lei (în 2021).

Primăria Sectorului 2 a transmis că - deși nu poate acorda, în regie proprie, reduceri de taxe și impozite - are planuri pentru a-i stimula pe cetățeni și pe antreprenori să le plătească online. Printre aceste măsuri se numără:

ADVERTISING
  • optimizarea Platformei Digitale pe care a creat-o încă de anul trecut (adică a www.impozitelocale2.ro, pe care deja se pot plăti impozite). Aceasta ar urma să arate la fel pe toate browserele și să aibă și variante pentru smartphone și tabletă
  • introducerea principiului once only, în baza căruia datele deja introduse în platformă (cum ar fi adresat sau numărul și seria de buletin - n.red.) să fie adăugate automat în orice nou document dorește utilizatorul de completeze. E o măsură pe care abia acum o implementează și Primăria din Viena, după cum a explicat pentru SpotMedia.ro directorul de Tehnologia Informației și Comunicații de la Primăria din Viena, Klemens Himpele
  • dezvoltarea posibilității de accesare a platformei digitale prin modalități noi de identificare (spre exemplu, identificarea prin documente semnate electronic cu semnătură calificată)
  • mediatizarea platformei pe rețelele sociale și alte medii online pentru a-i crește vizibilitatea

Și în Sectorul 5 numărul plătitorilor online a crescut spectaculos

Primăria condusă de Cristian Popescu Piedone (PPUSL) a redirecționat solicitarea de informații a SpotMedia.ro către Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) a Sectorului 5.

Iar DITL ne-a răspuns că, în Sectorul 5, cetățenii au două modalități să își plătească online taxele și impozitele. Adică o pot face fie prin Ghiseul.ro, fie prin intermediul aplicației MobilePay.

DITL n-a menționat nicio investiție pe care primăria de sector ar fi făcut-o sau ar urma să o facă pentru a-i încuraja pe cetățeni să își plătească, din ce în ce mai mult, online taxele și impozitele.

Cu toate astea, și în Sectorul 5 - mai ales din cauza pandemiei - numărul contribuabililor care au făcut plăți online a crescut spectaculos în 2021, comparativ cu anul precedent.

Mai exact, în 2020, s-au înregistrat doar 28.609 plăți online pentru sume datorate la bugetul local al Sectorului 5. În 2021, în schimb, numărul plăților a crescut spectaculos și a ajuns la 43.400. Cele mai multe plăți online s-au realizat prin intermediul platformei ghișeul.ro. Prin Mobilepay s-au făcut efectuat sub 0,5% dintre plățile online în 2020 și doar circa 0,7%, în 2021.

Sumele colectate online au crescut și ele considerabil, în Sectorul 5, de la 8.581.944 de lei (în 2020), la 14.037.618 lei (în 2021).

Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile, în acest an.

SpotMedia.ro va reveni cu detalii despre modul în care a progresat sistemul de plăți online de taxe și impozite și în celelalte sectoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇