Directorul de Tehnologia Informației și Comunicații de la Primăria din Viena, Klemens Himpele, a explicat pentru spotmedia.ro cum coordonează digitalizarea serviciilor publice, în capitala Austriei. Obiectivul principal – pe care Himpele nu îl pierde niciodată din vedere – este creșterea calității vieții vienezilor.
Klemens Himpele, în vârstă de 43 de ani, a fost, până nu demult, statistician șef al Vienei.
În 2020, a concurat, împotriva altor 19 candidați, pentru funcția de director de Tehnlogia Informației și Comunicațiilor din primărie (funcție numită, în engleză, CIO – Chief Information Officer).
Himpele și-a câștigat funcția și a început să pregătească viitorul digital al capitalei Austriei. Lucrează în prezent la mai multe proiecte și spune că – deși tehnlogia are farmec – ea n-ar trebui să fie un scop în sine, ci doar un instrument care să le facă oamenilor viața mai frumoasă.
Acum, administrația Vienei lucrează la mai multe proiecte majore. Pe termen scurt și mediu, vrea să le ofere celor circa 2 milioane de locuitori, indiferent de nevoile lor, posibilitatea de a interacționa cu primăria prin intermediul unui singur portal.
În paralel, primăria a început să realizeze o copie digitală a orașului. Este vorba despre Viena recreată în lumea virtuală, în care municipalitatea să poată testa, fără costuri și fără disconfort pentru cetățeni, toate proiectele pe care le are pentru oraș.
Mai multe despre fiecare dintre aceste proiecte, dar și despre alte măsuri pe care le ia administrația Vienei pentru a transforma orașul într-unul din ce în ce mai atractiv veți putea afla dintr-un interviu pe care Klemens Himpele l-a acordat SpotMedia.ro și pe care îl vom publica în perioada imediat următoare.
Directorul de Tehnlogia Informației și Comunicațiilor de la Primăria Vienei, Klemens Himpele, le-a adresat un mesaj primarilor români, cu ocazia primei ediții a Galei Regista, în care a vorbit despre elementele pe care le consideră esențiale pentru digitalizare în administrația publică.
Iată mesajul integral al lui Klemens Himpele pentru primarii din România:
„Dragi primari,
Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație și pentru că mi-ați oferit posibilitatea de a lua parte la această discuție online.
Cu siguranță că ar fi fost mai plăcut să ne putem întâlni față în față, dar sper că o vom putea face, în viitor.
Digitalizarea e unul dintre subiectele importante ale momentului. E necesară și da, trebuie să capete o formă atractivă. Dar digitalizarea e și despre valoarea pe care o aduce.
În final, ceea ce contează este ca populația orașelor și satelor pe care le conduceți să fie scopul central și adevăratul beneficiar al lucrurilor pe care le faceți cu ajutorul instrumentelor digitale.
La Viena așa procedăm!
În acest sens, am luat o serie de decizii importante, în trecut. Spre exemplu, avem propriul nostru centru de date. Și încă mai avem un departament mare care se ocupă de IT. Deci ne-am asigurat resurse pe care să le putem folosi în procesul de digitalizare.
O altă decizie pe care am luat-o a fost să creăm o platformă pe care populația să se poată loga – se numește My Vienna - pentru a-și rezolva treburile administrative. Pentru că este foarte important să ai totul într-o singur loc, unde trebuie să îți introduci datele o dată și nu iar și iar și iar. Datele de introdus fiind numele, adresa, data de naștere și indiferent ce mai trebuie pentru administrația publică.
Și cred că e important să înțelegeți că, în ceea ce privește digitalizarea, mai mult contează procesele din spate decât interfaţa.
Interfanța nu e problema pe care eu trebuie să o rezolv, ca director de Tehnologia Informației al Primăriei din Viena. Sigur că și ea e importantă.
Dar mult mai importante sunt datele din spate. Și mă întreb: am datele potrivite pentru a-mi organiza procesele de digitalizare? Am procesele potrivite pentru care să poată fi digitalizate?
Pentru că, dacă nu le am, nu pot lucra cu instrumente digitale. Pentru că, în final, contează ca rezultatul să fie bun pentru populația orașului Viena.
Și noi avem încă un drum lung și greu înainte. Și știu că și parte dintre dumneavoastră simțiți la fel: că e încă un drum lung de străbătut.
Dar, în final, nu avem alternativă. Trebuie să folosim aceste noi tehnologii.
Pandemia a crescut cu mult capacitatea populației de a folosi instrumentele digitale. Așa că populația din Viena așteaptă să creăm proceduri simple, astfel încât oamenilor să le fie ușor să intre în contact cu autoritățile, indiferent ce au de rezolvat la Primăria din Viena.
Vă doresc o conferință frumoasă, cu discuții fructuoase și cu multe perspective.
Sunt convins că orașele lumii pot învăța mult unele de la celelalte. Aștept cu nerăbdare momentul în care ne vom putea întâlni cu reprezentați ai altor primării, pentru că noi suntem nerăbdători să învățăm unii de la ceilalți.
O conferință frumoasă, vă mulțumesc pentru invitație!”
Despre Gala Regista 2022
Prima ediție a Galei Regista a avut loc în 20 ianuarie 2022 și a reunit primari și reprezentanți ai autorităților locale din toată România. Mesajul transmis la Gala Regista 2022: Împreună construim România digitală!
Vezi înregistrarea video a Galei Regista 2022
Gala Regista, un eveniment anual, își propune să fie locul unde sunt recunoscute meritele și sunt celebrați oamenii care aduc schimbarea în România prin digitalizare.
De asemenea, prin dezbaterile cu specialiști ai companiilor implicate în digitalizare, Gala Regista oferă un barometru al digitalizării sectorului public și a celui privat din Romania, dar și o perspectivă asupra oportunităților din domeniul digitalizării. La Gala din acest an au transmis un mesaj pentru autoritățile din România primari și reprezentanți ai autorităților locale din Viena, Dublin, Barcelona, Leuven, Tartu și Tallinn. De asemenea, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a vorbit despre expriența proprie în digitalizare și oportunitățile din 2022 pentru autoritățile locale.
Dar, în primul rând, Gala Regista este despre oamenii care aduc schimbarea, care au înțeles cât de importantă este digitalizarea și, cu respect și responsabilitate, au pus pe primul plan interesul cetățenilor și dezvoltarea României.
În cadrul Galei au fost acordate 6 premii pentru instituțiile care au obținut cele mai bune performanțe în digitalizare în anul 2021.