Nuclearelectrica și-a triplat profitul față de anul trecut, deși a vândut mai puțină energie

Nuclearelectrica și-a triplat profitul față de anul trecut, deși a vândut mai puțină energie

Pe o piaţă cu creşteri masive de preţ la energie, Nuclearelectrica a înregistrat în primele 9 luni din 2022 un profit triplu faţă de perioada similară din 2021, pe fondul unei scăderi de producţie şi chiar dacă a plătit impozitul special de 80% pe veniturile suplimentare.

Mai exact, la 30 septembrie, Nuclearelectrica avea profit net de peste 1,939 miliarde de lei, în creştere cu 202,7% faţă de anul trecut, potrivit rezultatelor financiare transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citate de Agerpres.

Şi asta în condiţiile în care creşterea veniturilor a fost diminuată de majorarea cheltuielilor din exploatare, ca urmare a apariţiei impozitului pe venitul suplimentar începând cu luna ianuarie 2022. Acest impozit a costat Nuclearelectrica peste 872 milioane de lei în 9 luni (Venitul suplimentar rezultă din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh şi se taxează cu 80%).

În această perioadă, societatea a vândut o cantitate totală de energie electrică în scădere cu 4,1% faţă de 2021, pe seama unei producţii în diminuare cu 2,1%.

În plus, a avut loc oprirea planificată a reactorului 1 de la Cernavodă, cu o durată mai lungă decât oprirea planificată a Unităţii 2 din anul 2021, ceea ce a determinat scăderea producţiei.

Preţul mediu pentru energia vândută pe piaţa concurenţială a urcat cu 113,1% faţă de 2021.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇