Nicuşor Dan vine cu creşteri de taxe și impozite pentru bucureşteni

Nicuşor Dan vine cu creşteri de taxe și impozite pentru bucureşteni

Primăria Capitalei propune o creștere cu 5,1% a celor mai multe taxe și impozite locale pe care le vor achita bucureștenii, din 2023.

Primăria condusă de Nicușor Dan a pus în dezbatere publică un proiect de majorare cu 5,1% a taxelor și impozitelor pe care le achită bucureștenii.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, inițiativa de a ridica nivelul dărilor nu aparține, în mod direct, Primăriei Capitalei. Instituția nu face decât să respecte Legea nr. 227/2015, care obligă autoritățile locale să crească taxele și impozitele, anual, până pe 30 aprilie, cu rata inflației.

ADVERTISING

La acest moment, bucureștenii plătesc taxele la valoarea stabilită, la propunerea lui Nicușor Dan, de către Consiliul General prin hotărârea nr 105/27.04.2021.

În consecință, PMB propune taxe și impozite mai mari cu 5,1%, începând de la 1 ianuarie 2023.

Spre exemplu, dacă în acest an pentru un autoturism cu capacitate cilindrică între 2601 cm cubi și 3000 cm cubi impozitul e de 163 de lei, de la anul va costa 171 de lei.

Există însă și taxe care nu se vor majora, potrivit proiectului propus de PMB. Spre exemplu, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru o suprafață de 150 de metri pătrați, taxa este de 5 lei în acest an. Iar PMB propune să rămână 5 lei și în anul următor.

ADVERTISING

Abia la eliberarea unor certificate de urbanism pentru suprafețe mai mari bucureșteanul va achita câțiva lei în plus.

Cine vrea să își amplaseze acum un chioșc pe domeniul public, în București, ar trebui să plătească 7 lei per metru pătrat. Iar potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere publică, taxa ar urma să se mențină la același nivel.

De asemenea, taxele pentru locurile de parcare de reședință (care au crescut de 7 ori în ultimul an) rămân neschimbate, potirivit propunerii PMB: 600 de lei/an (în zona A), 500 lei/an (în zona B), 400 lei/an (în zona C) și 300 lei/an (în zona D).

ADVERTISING

Proiectul de hotărâre de Consiliu General care prevede majorarea de taxe va rămâne în dezbatare publică, pe site-ul PMB, până pe 5 aprilie.

Puteți să propuneți îmbunătățiri ale actului romativ până la acea dată, în scris, prin intermediul formularului pus la dispoziție de PMB, pe site-ul său.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇