Nicuşor Dan anunţă bugetul Capitalei pe 2021 și pe ce va cheltui primii bani. Marile proiecte promise ar urma să fie bugetate abia din primăvară

Nicuşor Dan anunţă bugetul Capitalei pe 2021 și pe ce va cheltui primii bani. Marile proiecte promise ar urma să fie bugetate abia din primăvară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nicușor Dan susține că un buget realist al Capitalei, în 2021, ar ajunge la 4 miliarde de lei.

Aceşti bani ar fi suficienți pentru plata funcționării transportului în comun și a termoficării, dar și pentru continuarea investițiilor începute în mandatul Gabrielei Firea.

Toate celelalte mari proiecte promise în campania electorală din septembrie 2020 vor fi bugetate până la începutul lunii mai, a precizat primarul general al Capitalei.

Într-o declarație de presă de vineri, Nicușor Dan a susținut că, în 2020, cea mai mare sumă din buget – adică 1,3 miliarde de lei – s-a dus pe subvenționarea transportului în comun. Pentru 2021 primarul general spune că nu va aloca din start la fel de mult, ci va analiza înainte să stabilească un buget nou.

ADVERTISING

Pentru subvenționarea termoficării s-a cheltuit 1 miliard de lei în 2020 și se va aloca, probabil, o sumă similară și în acest an.

Live de la Primaria Capitalei!

Primarul General, Nicusor Dan, face declarații de presă după dezbaterile cu directorii din instituție și reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale asupra bugetului pentru 2021.

Posted by Primăria Municipiului Bucureşti on Thursday, January 21, 2021

În rest, într-o primă formă a bugetului, care trebuie să fie gata imediat după adoptarea bugetului național, la începutul lui februarie, Nicușor Dan susține că va mai include investiții în:

  • continuarea lucrărilor la pasajul suprateran Doamna Ghica
  • lucrări noi de supralărgire a Bulevradului Ghencea
  • patinoarul Flamaropol
  • multe lucrări de consolidare care trenează de ani buni

5 milioane de lei în campania de PR

Nicușor Dan a mai spus că în 2020 s-au cheltuit 5 milioane de lei pe campania de PR ”Am ales să trăim într-un București trainic”, în urma căreia s-a semnat o singură convenție de consolidare.

ADVERTISING

În acest an nu se vor mai regăsi în buget astfel de cheltuieli, a promis primarul general.

Tot Nicușor Dan a mai precizat că toate marile proiecte pe care le-a promit în campania electorală vor fi prinse în bugetul din acest an, până la începutul lunii mai.

Printre ele se numără și marile parcări de la ieșirile din București.

Investiții se pregătesc și pe alte domenii, susține edilul șef al Capitalei.

Spre exemplu, se vor da bani pentru dezvoltarea de spații verzi. În forma finală de la 1 mai a bugetului Capitalei se vor regăsi bani pentru dezvoltarea Deltei Văcărești, pentru care s-ar putea obține și fonduri europene.

ADVERTISING

În schimb, susține primarul general, nu se vor arunca bani pe cheltuieli inutile. Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) – care a avut în fiecare dintre ultimii ani buget de 100 de milioane de lei – a cerut pentru 2021 nu mai puțin de 300 de milioane de lei.

Din spusele primarului general a reieșit că ALPAB nu va primi un asemenea buget. Mai mult, Nicușor Dan l-a dat afară, joi seara, dintr-o dezbatere despre buget pe directorul economic al ALPAB, care a cerut bani ca să cumpere bănci de 5.000 de lei bucata.

S-au cerut 25 de milioane pentru statui şi 28 pentru biserici

Primarul general a spus că, per total, administrațiile și instituțiile din subordine au cerut cam de 3 ori mai mulți bani decât ar putea Capitala achita, în acest an. Printre marile cheltuieli cerute:

  • 25 de milioane de lei pentru statui noi (pe care Nicușor Dan susține că nu-i va acorda)
  • 28 de milioane pentru lucrări la circa 60 de biserici (pentru care se vor da niște bani, dar abia în forma finală a bugetului vom vedea câți)

Nicușor Dan a precizat că vor continua discuțiile pentru alcătuirea bugetului. La începutul săptămânii viitoare, primarul general se va întâlni cu reprezentanții instituțiilor de învățământ și cultură.

Citește și:

Și iarna viitoare vom îngheța în case? De ce merge termoficarea din București tot mai prost, deși se înlocuiesc țevi

E haos în administrația Capitalei: Companiile municipale sunt executate silit, angajații nu au taxele plătite, datoriile sunt uriașe. Nu se știe cine va asigura anul acesta servicii vitale pentru București

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale: O societate înființată să-i distreze pe bucureșteni se ocupă de măturat

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (II): În buzunarele cui au ajuns banii cheltuiți de societatea de Publicitate și Afișaj, care s-a ocupat de reclame pentru Firea

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (III): Compania Turistică SA - pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (IV): Firea și-a făcut o societate de pază cu care nici instituțiile primăriei nu vor să lucreze. Are o armată de salariați și a pierdut milioane de euro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇