ANAF va publica și lista persoanelor fizice și juridice care nu au datorii

ANAF va publica și lista persoanelor fizice și juridice care nu au datorii

ANAF va publica și lista persoanelor fizice și juridice care nu au datorii, potrivit Codului de procedură fiscală care urmează să fie modificat de autorități.

Lista va fi publicată trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, prevede documentul, citat de Profit.ro.

În nota de fundamentare se arată că, asttfel, contribuabilii care nu au obligații restante pot fi considerați parteneri de încredere.

De asemenea, documentul mai prevede că durata maximă de efectuare a inspecției fiscale pentru contribuabilii nerezidenți va fi de 180 de zile.

ADVERTISING

O altă modificare este că taxele vamale, accizele și TVA vor fi excluse de la acordarea eșalonării la plată, competența de administrare revenind Autorității Vamale Române, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite.

Proiectul mai propune introducerea unui nou punct care să reglementeze posibilitatea declarării stării de insolvabilitate a debitorilor care dețin în proprietate bunuri a căror valoare este mai mică de 2% din cuantumul obligațiilor fiscale restante.

Se propune și restituirea taxei pentru emiterea soluției fiscale individuale anticipate în cazul în care contribuabilul/plătitorul solicită din proprie inițiativă, oricând în primele 15 zile de la depunerea cererii, termen alocat analizei prealabile.

ADVERTISING

Taxa se restituie și în cazul în care cererea nu a fost luată în considerare de organul fiscal competent, la finalizarea analiza prealabile, și contribuabilul/plătitorul notificat despre acest fapt, optează pentru renunțarea la cerere și solicită restituirea taxei.

În luna iunie, Guvernul a adoptat mai multe modificări la Codul Fiscal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇