Mediul de business îi cere lui Iohannis promulgarea de urgență a legii Kurzarbeit: Afacerile afectate de pandemie ar putea fi blocate în aprilie

Mediul de business îi cere lui Iohannis promulgarea de urgență a legii Kurzarbeit: Afacerile afectate de pandemie ar putea fi blocate în aprilie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Radu Burnete, directorul executiv al Concordia, organizaţie care reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, atrage atenția că este nevoie urgentă de implementarea mecanismului kurzarbeit.

Legea pentru adoptarea unor măsuri de flexibilizare suplimentară a reducerii timpului de muncă (kurzarbeit) a trecut de Parlament și se află pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Kurzarbeit 2021: Informații utile despre mecanismul de decontări pentru reducerea timpului de muncă

”Mediul de afaceri are nevoie urgentă ca proiectul de lege pentru adoptarea unor măsuri de flexibilizare suplimentară a reducerii timpului de muncă (kurzarbeit) să fie promulgat, pentru ca angajatorii și angajații să beneficieze de prevederile acestuia în luna aprilie.

ADVERTISING

Elaborat în timp record de partenerii sociali, sindicate și patronate, cu sprijinul Ministerului Muncii, și trecut prin votul tuturor partidelor politice, legea vine să ajute angajații și angajatorii afectați de crizele generate de pandemie, cum ar fi cea a componentelor auto, care a blocat activitatea producătorilor de automobile și generează pagube de zeci de miliarde de dolari la nivel global, sau cea din HoReCa, adâncită de noile restricții”, se arată într-un comunicat remis, joi, SpotMedia.ro.

Parlamentul a adoptat legea Kurzarbeit, care va fi valabilă şi după starea de alertă: Angajatorii pot reduce cu 50% timpul de lucru, iar statul va contribui la salariu

Radu Burnete subliniază că, dacă această lege nu va fi promulgată, afacerile care sunt oricum deja afectate de pandemie vor fi blocate de tot în aprilie.

ADVERTISING

Fără această lege, adoptată de Parlament pe 10 martie, afacerile afectate de pandemie ar putea fi blocate în aprilie de prevederi anacronice, care afectează atât angajatorii, cât și angajații. Vorbim atât de prevederile care reglementează modificări ale programului în cazul unei eventuale creșteri a activității, dar și de plata acestora.

Legea prevede, printre altele, corectarea măsurii ce se referă la reducerea activității, justificată de o diminuare a cifrei de afaceri cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgență/alertă/asediu, respectiv 2019. Este necesară raportarea la anul 2019, pentru a putea accesa măsura, pentru că activitatea din anul 2020 a fost alterată sever de efectele pandemiei, luna aprilie fiind chiar în starea de urgență.

Radu Burnete
ADVERTISING

Vezi și:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇