E foarte bine dacă dna Turcan și dl Voiculescu vor fi amendați pentru încălcarea reglementărilor privind purtarea măștii în spațiile publice.
Au încălcat legea și orice om care o încalcă trebuie să fie pedepsit. E important ca lumea să vadă că și “demnitarii plâng” și nimeni nu e mai presus de lege. Dar este așa?
Există în povestea sancționării celor doi miniștri ceva cacofonic. Ceva care, în loc să tindă spre normalitatea democratică și a statului de drept, o ia exact în răspărul lor.
Pe de-o parte, este lipsa răspunderii politice a celor doi. Dacă un om obișnuit încalcă legea, el este amendat și, într-adevăr, gata, subiectul este închis.
Dar cei doi nu sunt doar niște oameni obișnuiți. Ei sunt cei care emit reguli pentru oamenii obișnuiți și trebuie să constituie și exemple de respectare a acestor reguli pentru oamenii obișnuiți.
Când un demnitar nu poartă mască este mai mult decât o contravenție. Este o instigare la contravenție. Așa cum una a comis explicit și liderul Opoziției, Marcel Ciolacu, când a spus că indiferent care va fi reglementarea, va merge de Înviere la Biserică și va plăti amenda, la o adică.
La vremea petrecerii din birou de anul trecut, dl Orban habar nu avea că fotografia, implicit atitudinea domniei sale, va deveni publică. Probabil nici dl Voiculescu nu știa că va fi fotografiat fără mască.
Dar dna Turcan a pus pozele fără mască pe propria pagină de Facebook. Nu a fost nicio scurgere de informații de niciun fel. Deci și-a asumat să transmită această imagine, acest mesaj urmăritorilor domniei sale. La fel a făcut și dl Ciolacu, ducându-se să spună public la TV cum este decis să încalce legea.
Oamenii aceștia nu-și înțeleg misiunea publică, menirea și răspunderea uriașă.
Până la urmă, ideea nu e numai să plătești amenda când greșești, ideea e să nu greșești, iar în acest caz și acest moment negreșeala în privința măsurilor antiCovid este esențială ca mesaj.
Așa cum în cazul dlui Voiculescu nu înțeleg răspunsul în doi peri dat presei în privința consilierului domniei sale, care a contestat măsura guvernamentală a închiderii magazinelor mai devreme.
Ori ești de acord cu consilierul și te distanțezi de Guvern, ceea ce nu se poate decât prin demisie. Ori nu ești de acord cu propriul consilier și, fiind o chestiune esențială a momentului, te desparți de el.
Acest dublu mesaj face mai mult rău decât toate protestele AUR la un loc.
Discuția se poartă mereu în termeni de răspundere în sens juridic, penal, contravențional, dar nu și în termenii răspunderii politice, esențială într-o demnitate publică.
Pe de altă parte, cum să ceri să fii amendat? Și dna Turcan, și dl Voiculescu s-au cerut. De ce era nevoie să se ceară? Dacă nu se cereau, nu erau amendați, pur și simplu, la fel că oricare alt român?
Această cerere de amendă face din ea un fel de favoare pe care cei doi o fac poporului. De la înălțimea lor, unde nu puteau fi atinși precum orice amărât de pe stradă, fac favoarea de a se lăsa amendați pentru a părea că sunt egali cu săracii. Dacă erau egali cu adevărat, până să se ceară, procesul verbal era deja întocmit.
Dl Voiculescu nici măcar nu s-a cerut personal la amendă, a pus un consilier să bifeze concesia seniorială.
Cererea devine una dintre recunoașterile implicite că legea nu e aceeași pentru toți decât atunci când cei puternici fac favoruri. Și dacă cei doi miniștri pot da Poliției ordin de amendare, pot da și ordin de neamendare sau orice alt ordin?