Bâlbe, prostioare și nostimade rostite de persoane cu pretenții

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Par glume de 1 aprilie, dar sunt citate adevărate.

„Numai cine nu vorbește nu greșește” – a rostit sentențioasă acum vreo doi ani doamna Viorica Dăncilă, fost prim ministru, parafrazând o veche și cunoscută zicală.

 A vrut să spună, probabil, că oricine vorbește, acela neaparat greșește. Ceea ce nu este adevărat. Dicursurile marelui orator al antichității, Cicero, cel mai fecund vorbitor din istorie, au rămas ca modele de perfecțiune retorică, toate fără nici cel mai mic cusur, stimată doamnă Viorica.

ADVERTISING

De multe ori, greșelile în vorbire provin de la trac, și atunci le spunem bâlbe. Dar sunt și cazuri, destule, când provin din conflicte cu gramatica, ciocniri cu cultura generală sau pur și simplu când nici vorbitorul nu știe ce a vrut să spună.

De la caz la caz, cred că cititorul va ști singur să catalogheze fiecare din cazurile citate mai jos, așa cum merită:

”Dacă mai aveam 20 de politicieni ca Diana Iovanovici-Șoșoacă – eram Suedia, nu România! Eram departe de tot…” – Dan Bitman, cântăreț

„Oamenii așteaptă răspunsuri și ele trebuie să vină de la cei care trebuie să dea răspunsurile”  - Stelian Ion, ministrul Justiției, despre clasarea dosarului 10 August.

„Tatăl meu, domnule Cîţu, dacă puteţi fi atent, Dumnezeu să îl ierte, un oltean serios, când întâlnea personaje ca dumneavoastră, avea o vorbă – Domnule, după ce că eşti prost, mai pui şi frână”  - Marcel Ciolacu, președintele PSD.

„Fantome a trecutului ne urmărește și azi” – Daniel Ghiță, deputat PSD

„Să ştiţi că matematica nu am inventat-o eu. Şi e o ştiinţă fixă”- Marcel Ciolacu, președinte PSD.

„…vreţi să ne dăm foc cu benzină în faţa Parlamentului? Nu am înclinaţii către aşa ceva” -  tot Marcel Ciolacu, președinte PSD.

„Nu există o acţiune a viruşilor mai accentuată de la ora 2 încolo”  - ÎPS Teodosie, arhiepisopul Tomisului.

„Eu vreau sa salvez Capitala de falșii salvatori ai Capitalei” – Gabriela Firea, fost primar general al capitalei.

„Am trimis astăzi solicitarea către DSP să ne transmită informațiile pe care le-am solicitat incă de alaltăieri” - Alin Stoica, prefectul Capitalei.

„…îţi fac o mare favoare că te bag în seamă. Eşti un zero barat, eşti nimeni în drum” - deputatul Dan Tănasă (AUR), către deputatul Ionuţ Moşteanu (USR), pe holurile Parlamentului.

„Una dintre cele mai mari probleme a României e că unii se cred mai cu moț” - Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

„Nu spuneti nebunii la TV” – Gelu Vișan, politician, fost deputat

„Nu tac nici moartă.  Ar fi bine să vină 18 milioane de români în fața Parlamentului!” – Diana Șoșoacă, senator.

„Domnule Cîțu, ca prim-ministru, ai obligatia sa asiguri buna functionare a metroului, si tu si Drulă” – Ion Rădoi, lider sindical Metrou

„Când se urcă scroafa în pom, cine tace nu e om” – proverb citat de George Simion, co-președinte AUR.

„Cum spune românul: când vânturi furtună, culegi vânt... sau când semeni furtună…sau invers” – Ion Rădoi, lider sindical Metrou

„…dacă în Parlament a pătruns un astfel de partid care merită pus la stâlpul infamiei înseamnă că şi România trebuie pusă la stâlpul infamiei, ceea ce este de neacceptat” – Claudiu Târziu, copreședinte AUR,

„Jandarmii e cu noi!” – încurajare patriotică a manifestanților anti-mască, porniți în seara de 30 martie spre Palatul Cotroceni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇