Măsura prin care datornicii la Fisc pot cere anularea dobânzilor şi penalităţilor a fost prelungită, după ce mulți români s-au trezit cu conturile poprite de Sărbători

Măsura prin care datornicii la Fisc pot cere anularea dobânzilor şi penalităţilor a fost prelungită, după ce mulți români s-au trezit cu conturile poprite de Sărbători
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Contribuabilii care aveau datorii la buget în 31 martie 2020 pot cere anularea dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale până la 31 martie 2021, inclusiv.

Termenul a fost prelungit prin ordonanță de urgență, a anunțat vineri Ministerul Finanțelor, informează News.ro.

Contribuabilii care aveau datorii la buget în 31 martie 2020 pot cere anularea dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale până la 31 martie 2021, inclusiv, termen care a fost prelungit prin OUG nr. 226/2020. Debitorii care doresc să beneficieze de amnistierea fiscală prevăzută de OUG nr. 69/2020 trebuie să achite integral obligaţiile fiscale principale restante la data de 31 martie 2020 până la data depunerii cererii pentru anulare, să achite integral obligaţiile fiscale principale şi accesorii restante exceptate de la amnistia fiscală şi să depună toate declaraţiile fiscale obligatorii completate corect şi conform cu realitatea.

Ministerul Finanţelor
ADVERTISING

S-a prelungit și măsura eșalonării

O altă facilitate fiscală menţinută de Ministerul Finanţelor până la 31 martie 2021, inclusiv, este eşalonarea simplificată, acordată pentru sume de peste 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.

Contribuabilii care doresc să beneficieze de această facilitate fiscală trebuie să solicite acest lucru până la 31 martie 2021, să fi depus toate declaraţiile fiscale obligatorii completate corect şi conform cu realitatea, să-şi fi plătit toate obligaţiile bugetare restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în procedura insolvenţei sau în dizolvare sau să i se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară.

ADVERTISING

Pot beneficia de eşalonarea simplificată şi debitorii care beneficiază deja de eşalonare la plată, conform Codului de procedură fiscală. Eşalonarea simplificată presupune plata unei dobânzi de 0,01% pe zi de întârziere, jumătate din dobânda uzuală prevăzută de Codul de procedură fiscală, fără constituirea de garanţii.

Mai mulți românii s-au trezit cu conturile poprite chiar înainte de Revelion

Măsura prelungirii acestor facilități fiscale vine după ce, înainte de Revelion, mai mulți români cu datorii mai vechi la stat s-au trezit cu conturile poprite.

Potrivit Libertatea, facilitatea care suspenda executările silite și popririle pe conturi, adoptată în primăvară, a expirat în data de 25 decembrie, astfel că mulți dintre cei care aveau datorii la stat au primit după Crăciun mesaje de la bănci privind reinstituirea acestora.

ADVERTISING

Sursa citată precizează că ar fi peste 100.000 de asemenea cazuri.

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇