Mai merită să ne schimbăm furnizorul de gaze? Unul dintre cei mai cunoscuți a intrat în incapacitate de plată după doar câteva luni de la liberalizarea pieței. Ce pățim când se întâmplă asta

Mai merită să ne schimbăm furnizorul de gaze? Unul dintre cei mai cunoscuți a intrat în incapacitate de plată după doar câteva luni de la liberalizarea pieței. Ce pățim când se întâmplă asta

N-a trecut nici jumătate de an de la liberalizarea pieței de gaze pentru consumatorii casnici că deja au apărut problemele. Mai exact, AIK Energy, unul dintre furnizorii cu cele mai bune oferte, a intrat în incapacitate de plată și zilele trecute și-a anunțat clienții că nu le mai poate furniza gaze.

Iată cum s-a ajuns aici, ce urmează pentru clienții respectivi, dar și ce-ar trebui să învățăm cu toții din această situație, potrivit experților în domeniul gazelor naturale consultați de SpotMedia.ro.

Pe 1 iulie 2020, piața de gaze din România s-a liberalizat și pentru consumatorii casnici.

Asta înseamnă că de la acel moment statul nu mai reglementează decât unele componente ale facturii, cum ar fi tarifele de transport și distribuție, al căror cuantum e în continuare fixat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Pentru prețul gazului - care reprezintă un procent însemnat din factură - clientul este liber să îl negocieze cu furnizorul. Cu alte cuvinte, clientul își poate alege furnizorul care-i oferă cel mai bun preț.

ADVERTISING

Un furnizor care - potrivit comparatorului de prețuri al ANRE - a oferit prețuri foarte bune a fost AIK Energy România SRL, societatea care a anunțat zilele trecute că nu își mai poate deservi clienții.

Cine deține societatea care și-a predat clienții unui alt furnizor

Societatea este deținută de două companii din Marea Britanie: AIK Energy LTD și AIK Group LTD, potrivit portalului de business listăfirme.ro.

Compania a preluat Valahia Gaz, o societate înființată în 2017, deținută de un cetățean georgian și care a avut o evoluție rapidă pe piața românească. Mai exact, în 2018, Valahia Gaz a ajuns deja la o cifră de afaceri de 341.817.867 lei (peste 70 de milioane de euro).

Iar în 2019, creșterea accentuată a afacerilor companiei a continuat. Cifra de afaceri a crescut de peste 4 ori, ajungând la 1.390.332.434 de lei. A fost primul an în care compania a făcut și un profit de 35.931.658 de lei (adică peste 7 milioane de euro).

Analiști consultați de SpotMedia.ro au apreciat, în ultimii ani, că această creștere este una nefirească și greu de explicat. Mai ales că, de regulă, pe piețe cum sunt cele ale gazelor naturale și energiei electrice afacerile firmelor cresc lent, nu brusc.

ADVERTISING

AIK Energy România a avut de mai multe ori probleme de piață. Potrivit Profit.ro, Transgaz i-a suspendat accesul la piața de gaze, din cauză că aceasta nu reușise să facă anumite plăti. Și nu a fost singura dată când societății AIK Energy România i s-a interzis să vândă și să cumpere gaze.

Recent, însă, AIK Energy România și-a informat clienții că nu le mai poate livra gaze. Și că au fost deja preluați de un alt furnizor.

Asta, în condițiile în care, potrivit cadrului legal întocmit de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), atunci când un furnizor clachează, clienții săi sunt preluați de un alt furnizor, numit ”de ultimă instanță” (FUI).

Mesajul AIK Energy România către clienții săi a fost prezentat de publicația Focus Energetic.

(....) începând cu data de 18.11.2020, pe fondul unor limitări de ordin tehnic și logistic intervenite în activitatea subscrisei, ați fost preluat automat de furnizorul de ultimă instanță desemnat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în condițiile legii, astfel încât alimentarea cu gaze naturale să nu fie afectată de neajunsurile limitărilor menționate.

ADVERTISING

În concret, furnizarea gazelor naturale este prestată de către un nou furnizor - Premier Energy - iar activitatea de furnizare a gazelor naturale către locul dumneavoastră de consum va avea loc în continuare fiind efectuată fără întrerupere, cu respectarea contractului-cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță și fără a fi necesară încheierea în acest sens a unui nou contract cu furnizorul de ultimă instanță desemnat”, se arată în mesajul transmis de AIK Energy către clienții săi.

Potrivit surselor din sectorul energetic consultate de SpotMedia.ro, în spatele ”limitărilor de ordin tehnic și logistic” se află, de fapt, o operațiune de blocare a conturilor AIK Energy, care nu mai poate tranzacționa energie.

SpotMedia.ro a solicitat în scris de la AIK Energy informații cu privire la această situație. Până la momentul publicării acestui articol, societatea nu a răspuns.

Ce pățesc clienții al căror furnizor intră în incapacitate de plată

Liberalizarea pieței de gaze naturale și posibilitatea de a-și negocia prețul la gaze nu le-a prea trezit românilor interesul.

ANRE a comunicat la finele lunii octombrie că, în primele 4 luni de la liberalizarea pieței de gaze, doar 10,55% dintre consumatorii casnici au încheiat contracte noi, pe piața liberă. Restul au rămas la furnizorul lor, care i-a taxat ca și până atunci.

Și tot ANRE susține că, dintre cei 3.874.817 de clienți casnici din România, doar circa 22% au contrate de gaze în regim concurențial.

Datele arată clar că - în lipsa unei campanii ample de informare susținută de stat - românii n-au înțeles avantajele liberalizării pieței de gaze. N-au negociat cu furnizorii și n-au semnat contracte noi.

Vor fi, însă, obligați să o facă în următoarele 7 luni. În caz contrar, după 30 iunie 2021, furnizorul le va impune tacit orice preț dorește, la gaze.

Întrebarea este: dacă nici până acum nu s-au grăbit să negocieze, oare după ce un furnizor cunoscut a clacat și și-a predat clienții, vor mai avea românii încredere să caute oferte de gaze, să negocieze și să semneze contracte noi?

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisaliță, susține că oamenii ar trebui să continue să caute cele mai bune oferte la gaze.

”Trebuie să înțelegem că, pe o piață liberă, astfel de lucruri se întâmplă. În acest caz, furnizorul are conturi blocate la mai multe bănci din cauza unor suspiciuni cu privire la modurile în care acesta a făcut afaceri. Dar acesta e un caz particular.

Un furnizor poate ajunge în incapacitate de plată din multe motive, toate de natură strict economică.

Sigur că situația de acum (intrarea AIK Energy în incapacitate de plată - n.red.) este fără precedent în România. Avem o procedură, dar ea e doar teoretică. Se va aplica pentru prima oară și vom învăța din această situație. Sunt multe întrebări acum: cât vor plăti oamenii pentru factura curentă, cum își vor recupera banii cei care au achitat deja în avans etc.

Dar nu e un motiv de descurajare. Întrebarea este: ce i se poate întâmpla clientului al cărui furnizor intră în incapacitate?

Clientul nu va rămâne fără gaze pentru că va fi preluat automat de un FUI stabilit de ANRE. E adevărat că la FUI prețul gazelor nu e fix decât în prima lună. Ulterior, prețul poate varia. Poate fi mai mare (sau - după cum arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă - prețul de la FUI poate fi mai mic). Dar oricum aceste diferențele de preț vor fi, în primă instanță, de numai câțiva lei pe lună.

Iar, odată ajuns la FUI, consumatorul nu este obligat să rămână. Își poate căuta un alt furnizor care îi dă gazele la preț mai avantajos. Și după 21 de zile poate încheia un nou contract”, a precizat Dumitru Chisaliță.

Dacă și acest furnizor va da faliment, clientul se va întoarce la un FUI. Și va putea pleacă din nou către un alt furnizor, cu care reușește să negocieze un preț mai mic.

Expertul consultat de SpotMedia.ro este de părere că dacă toți consumatorii vor prefera varianta comodă - aceea de a rămâne la furnizorii mari, care nu riscă incapacitatea de plată - atunci în România nu se va naște niciodată o piață liberă de gaze.

Iar asta înseamnă că nici prețurile gazelor nu vor scădea sănătos, ca rezultat al negocierilor și al echilibrului dintre cerere și ofertă.

Cum pot fi sprijiniți furnizorii să nu falimenteze

Dumitru Chisaliță este de părere că și instituțiile statului pot ajuta furnizorul să evite falimentul și predarea clienților către un FUI.

Astfel de măsuri de sprijin ar ajunge să crească și încrederea oamenilor în piață și i-ar încuraja să negocieze și să caute oferte mai bune.

”Pe piețele de gaze se lucrează cu sume mari de bani. Să spunem că un furnizor are un client mare, căruia îi livrează de zeci sau de sute de milioane de euro. În principiu, e o afacere bună.

Dar dacă acel client nu plătește o singură lună, furnizorul va intra în faliment. Motivul e simplu: la rândul său, trebuie să plătească (gazul furnizat, transportul, distribuția, taxele etc - n.red.). Și nu va avea de unde împrumuta o sumă atât de mare, din cauză că nu are cu ce garanta.

Aici s-ar putea crea un mecanism. Fiecare furnizor are gaze depozitate potrivit obligațiilor legale. Dacă ar putea garanta cu parte dintre acele gaze - care apoi să fie imobilizate în depozit - atunci furnizorul s-ar descurca mai bine pe piață.

Sunt astfel de măsuri de susținere care ar ajuta dezvoltarea pieței libere din România, de pe urma căreia toți am avea de câștigat”, a mai precizat expertul consultat de SpotMedia.ro.

O altă măsură pe care Ministerul Energiei și ANRE ar trebui să o ia ar fi informarea și educarea consumatorilor cu privire la modul în care să își aleagă, în câștig, furnizorul de gaze.

Dar până când instituțiile vor demara campanii de informare, vă invităm să aflați mai multe despre alegerea furnizorului și negocierea prețului gazelor din campania Preț corect la gaze, realizată în parteneriat de SpotMedia.ro și Asociația Energia Inteligentă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇