Macron anunță renașterea industriei nucleare: Franța va construi până la 14 noi reactoare

Macron anunță renașterea industriei nucleare: Franța va construi până la 14 noi reactoare

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat un plan pentru renașterea industriei nucleare franceze, care presupune construirea a până la 14 noi reactoare atomice. El susține că Franța nu va mai fi dependentă astfel de combustibilii fosili și va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Țara noastră are nevoie de renașterea industriei nucleare”, a spus Macron, într-un discurs susținut în orașul industrial Belfort, din estul țării, iar cu acest prilej a anunțat construirea unor noi reactoare, ca o „alegere a progresului, o alegere a încrederii în știință și tehnologie”, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Președintele Franței spune că va căuta să prelungească viața tuturor centralelor nucleare franceze existente, acolo unde acest lucru se poate face în condiții de siguranță. În plus, el a anunțat că EDF (Électricité de France) va construi cel puțin șase noi reactoare până în 2050, cu posibilitatea de suplimentare cu încă opt.

Macron a anunțat, de asemenea, o accelerare majoră în dezvoltarea energiei solare și eoliene offshore. El a spus că Franța nu are de ales decât să se bazeze pe surse regenerabile și nucleare și că țara va trebui, de asemenea, să consume mult mai puțină energie în următoarele decenii.

ADVERTISING

Anunțul lui Macron vine înaintea alegerilor prezidențiale din 10 aprilie și a fost bine primit de alegătorii de dreapta, care vor „suveranitate energetică”, în vreme ce stânga și ecologiștii se plâng de costurile financiare și de mediu foarte ridicate.

Franța deja se bazează pe centrale atomice, care produc 70% din energia electrică necesară țării, însă încercările recente de a înlocui vechile reactoare cu unele moderne s-au blocat în depășiri de costuri și întârzieri.

În același timp, Germania își va închide anul acesta ultimele trei centrale nucleare, ca parte a strategiei de orientare către energia regenerabilă. Acestea produceau însă doar 12% din energia necesară celei mai puternice economii din UE, care și-a propus să folosească energie verde în proporție de 80% până în 2030.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇