Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat un declin al Produsului Intern Brut de 8,8% anul trecut, arată datele preliminare publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (Istat), în timp ce autorităţile de la Roma se aşteptau la o scădere de 9%.
Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial, transmit Reuters şi Bloomberg. Datele nu sunt ajustate cu numărul de zile lucrate, precizează Istat.
Economia italiană este afectată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi de turbulenţele politice. Săptămâna trecută, premierul italian Giuseppe Conte şi-a prezentat demisia preşedintelui republicii, Sergio Mattarella, care a decis să o accepte şi să înceapă consultări cu partidele politice pentru ieşirea din criză.
PIB-ul Italiei s-a contractat cu 2% în trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, iar în ritm anual economia a înregistrat un declin de 6,6%, arată datele Istat.
Se așteaptă o creștere de 6% în acest an
Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,2% în ritm trimestrial şi de 6,7% în ritm anual. Săptămâna trecută, Germania şi Spania au raportat creşteri neaşteptate ale economiei în ultimele trei luni din 2020, în timp ce PIB-ul Franţei s-a contractat mai puţin decât se estima.
Datele pentru trimestrul trei din 2020 au fost revizuite în creştere, indicând un avans al economiei italiene de 16% în ritm trimestrial şi un recul de 5,1% în ritm anual.
Pentru 2021 autorităţile de la Roma se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Italiei de 6%, deşi ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a avertizat că datele ar putea fi revizuite în scădere din cauza efectelor pandemiei.
În decembrie, Istat previziona un avans al economiei italiene de 4% în acest an.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit săptămâna trecută estimările privind creşterea economiei Italiei în 2021 la 3%, de la un avans de 5,2% previzionat în octombrie. Pentru 2020, FMI se aştepta la un declin al PIB-ului Italiei de 9,2%, faţă de o scădere de 10,6 prognozată în octombrie.