Italia impune o suprataxă pe profiturile băncilor: Sunt trase la răspundere pentru impactul asupra comunității

Italia impune o suprataxă pe profiturile băncilor: Sunt trase la răspundere pentru impactul asupra comunității

Guvernul Giorgia Meloni a aprobat introducerea unei taxe suplimentare pe profiturile excesive ale companiilor bancare, o acţiune considerată surprinzătoare, asociată impactului comunitar al activităţilor de afaceri, dar care a generat scăderi temporare ale burselor.

Guvernul Italiei a decis aplicarea unei taxe de 40% pe profiturile băncilor, aplicabilă dacă marja netă a dobânzii depăşeşte o diferenţă de peste 5% din 2021 până în 2022 şi de 10% din 2021 până în 2023, conform agenţiei ANSA.

Noul impozit, care ar putea genera două miliarde de euro anual, ar urma să fie utilizat pentru finanţarea unor reduceri fiscale generale şi pentru asistenţă la creditele ipotecare acordate primilor proprietari.

ADVERTISING

„Acţiunea Italiei constituie unul dintre primele semnale că firmele sunt trase la răspundere pentru activităţile de afaceri şi pentru impactul acestora asupra comunităţii. Una dintre problemele cu băncile este că le oferă acţionarilor mai mult, ceea ce nu este perceput bine, dat fiind că au beneficiat masiv de asistenţă în trecut. Băncile dispun acum de mai mult capital, iar guvernele vor să evite ca acest capital să le fie distribuit exclusiv acţionarilor", afirmă Stephanie Niven, manager de portofoliu la grupul de investiţii britanic Ninety One, potrivit agenţiei Bloomberg.

ADVERTISING

Analiştii Citygroup Inc. estimează că noua taxă riscă să echivaleze cu 19% din venitul net obţinut de bănci în 2023, aproximativ 3% din valoarea din 2023 şi 0,5% din valoarea activelor de risc.

Decizia surprinzătoare a Guvernului de la Roma a generat scăderi temporare ale principalelor burse din Italia. FTSE MIB a scăzut cu 2,6%, Unicredit SpA cu 7%, iar Intensa SanPaolo cu 8%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇