Inspectorii ANAF ar avea plan de sume suplimentare pe care să le impună firmelor la controale. Reacția oficială de la Fisc

Inspectorii ANAF ar avea plan de sume suplimentare pe care să le impună firmelor la controale. Reacția oficială de la Fisc

Inspectorii ANAF ar avea ținte de atins nu numai în ce privește numărul de controale, ci și în privința sumelor pe care trebuie să le pună suplimentar de plată firmelor în urma acestor verificări.

Iar dacă inspectorul nu a stabilit firmelor sume suplimentare suficiente încât să-și facă planul, primește notă mică și poate pica evaluarea pe care i-o fac șefii, potrivit unui document obținut de Profit.ro.

Persoane din interiorul ANAF au declarat pentru sursa citată că un inspector evaluat a trebuit să stabilească 866.667 lei ca sume suplimentare în urma inspecțiilor fiscale la firme, 100.000 de lei sume suplimentare în urma verificărilor documentare și să diminueze pierderile fiscale în total cu 200.000 de lei.

Potrivit sursei citate, impunerea unor sume pe care inspectorii au obligația să le stabilească suplimentar firmelor riscă să îi împingă pe aceștia spre abuzuri.

ADVERTISING

ANAF a colectat și în iunie mai puțin decât prevede planul stabilit de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetare în acest an.

Astfel, pentru prima jumătate a anului, rămânerea în urmă față de program a trecut de 10 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro pe baza informațiilor primite de la ANAF.

În primele șase luni, s-au colectat 185,51 miliarde de lei, cu 10,3 miliarde de lei mai puțin față de 195,82 miliarde de lei, totalul programului pentru primele șase luni, prevăzut în documente.

Reacţia ANAF

Fiscul a venit cu precizări remise SpotMedia.ro.

În primul rând, instituţia spune că, potrivit Codului de procedură fiscală, în scopul efectuării inspecției fiscale, organul de inspecție fiscală procedează la stabilirea bazei de impozitare, a diferenţelor datorate în plus sau în minus, după caz, faţă de obligaţia fiscală principală declarată de către contribuabil/plătitor şi/sau stabilită, după caz, de organul fiscal, acestea reprezentând sumele stabilite suplimentar ca urmare a unei acțiuni de control fiscal.

ADVERTISING

Apoi, ANAF susţine că "evaluarea individuală a inspectorilor fiscali este realizată de către structurile teritoriale în cadrul cărora aceștia își desfășoară activitatea, structuri teritoriale cărora nu li s-au comunicat ținte pentru sumele stabilite suplimentar de inspectori ca urmare a controalelor fiscale efectuate".

Restul informaţiilor furnizate de ANAF sunt pe lângă subiectul dezvăluit de Profit.ro.

Iată integral comunicatul ANAF

"Având în vedere informațiile apărute astăzi în mass-media, cu privire la faptul că inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au „plan de sume suplimentare”, pe care să le stabilească firmelor aflate în control, iar cei care nu-l îndeplinesc primesc note mici, precizăm următoarele:

Potrivit prevederilor art. 113 alin.(2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările și completările ulterioare, în scopul efectuării inspecției fiscale, organul de inspecție fiscală procedează la stabilirea bazei de impozitare, a diferenţelor datorate în plus sau în minus, după caz, faţă de obligaţia fiscală principală declarată de către contribuabil/plătitor şi/sau stabilită, după caz, de organul fiscal, acestea reprezentând sumele stabilite suplimentar ca urmare a unei acțiuni de control fiscal.

ADVERTISING

Facem precizarea că evaluarea individuală a inspectorilor fiscali este realizată de către structurile teritoriale în cadrul cărora aceștia își desfășoară activitatea, structuri teritoriale cărora nu li s-au comunicat ținte pentru sumele stabilite suplimentar de inspectori ca urmare a controalelor fiscale efectuate.

În prezent, strategia ANAF în ceea ce privește activitatea de control fiscal se concentrează în jurul a două principii ce guvernează orice administrație fiscală modernă, respectiv:
a) încurajarea creșterii conformării voluntare, la declarare, a contribuabililor;
b) prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În vederea armonizării procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale, potrivit cărora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal.

În acest sens, în vederea creșterii conformării la declarare a contribuabililor, ANAF, prin structurile de control fiscal, desfășoară în prezent două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:
•emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.
•efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, astfel:
-inspecția fiscală are loc în cazul contribuabililor care, în urma Notificării de Conformare, nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificați;
-controlul antifraudă, în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇