Inflația ”la poarta fabricii”: Preţurile au urcat cu 53%

Inflația ”la poarta fabricii”: Preţurile au urcat cu 53%

În luna august 2022, preţurile producţiei industriale (inflația industrială) au crescut cu 53%, în comparație cu aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Față de luna iulie, în august 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 1,9%.

Preţurile producţiei industriale pe piața internă au crescut 70% în ultimele 12 luni, în timp ce indicele pe piața externă a crescut cu doar 22%.

Explozia la prețurile energiei antrenează și prețurile la celelalte utilități

De pe urma inflației din industria energetică  (peste 258% august 2022 față de august 2021) a avut de suferit cel mai greu industria bunurilor intermediare (prețuri în creștere cu 25%).

ADVERTISING

Celelalte sectoare industriale au suferit creșteri anuale de prețuri ale producției lor între 11% (industria bunurilor de capital) și 17% (industriile bunurilor de folosință îndelungată, respectiv de uz curent).

Citeşte mai departe despre Inflația industrială: prețurile ”la poarta fabricii” au urcat cu 53%. Energia produce efecte în lanț pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇