Inflația din Turcia a atins un nou record. Este cea mai mare din ultimii 20 de ani

Inflația din Turcia a atins un nou record. Este cea mai mare din ultimii 20 de ani

Inflația în Turcia a crescut pentru a opta lună consecutiv, ajungând la 48,7%, cel mai mare nivel din aprilie 2002 și până acum.

Este cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani, scrie Business Standard.

Cifra a fost determinată de creșterea prețurilor la energie și alimente și de o liră slabă, depășind ușor estimarea de 48%, făcută de 19 analiști pentru Bloomberg.

Banca centrală a Turciei a redus rata dobânzii de referință începând din septembrie, într-o serie de măsuri încurajate de președintele Erdogan.

ADVERTISING

Presiunile globale, inclusiv creșterea prețului gazelor și altor mărfuri, au dus la o majorare a tuturor prețurilor în ianuarie și au afectat, de asemenea, perspectivele inflației pe termen mediu.

În ianuarie, Banca centrală a Turciei a menținut dobânzile constante, pe măsură ce prețurile au crescut, dar Erdogan, care susține că ratele mai mari ale dobânzilor alimentează inflația, a avertizat că nu își va schimba opinia.

Ianuarie este în mod tradițional o lună cu inflație ridicată în Turcia, deoarece vremea rece pune presiune asupra prețurilor alimentelor, iar Guvernul ajustează unele taxe în funcție de ratele inflației înregistrate în anul precedent.

ADVERTISING

De această dată, prețurile mai mari ale energiei și costurile cu utilitățile casnice au luat amploare.

Companiile de energie au început să transmită consumatorilor facturi mai mari, Guvernul dezvăluind creșteri istorice ale prețului energiei electrice de uz casnic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇