Proteste în Turcia, după prăbușirea istorică a lirei (Video)

Proteste în Turcia, după prăbușirea istorică a lirei (Video)

Turcii au ieșit în stradă, marți seara, să ceară demisia lui Erdogan, după prăbușirea istorică a lirei.

Protestele au avut loc la Istanbul și în capitala Ankara, iar manifestanții au scandat împotriva partidului de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP), formațiunea lui Erdogan care deține puterea în Turcia.

„Pleacă, AKP, țara asta este a noastră”, au scandat protestatarii, potrivit duvarenglish.com.

Protestatarii au manifestat în districtul Cankaya din Ankara și în zonele Kurtulus și Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piaţa Taksim.

ADVERTISING

Forțele de ordine au fost prezente și au intervenit împotriva manifestanților.

Lira Turciei a scăzut cu 15% marți, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan și-a reluat discursul cu privire la reducerea drastică a dobânzilor.

Majoritatea băncilor centrale din lume înăspresc politica monetară, pe fondul creșterii inflaţiei, dar Turcia a redus dobânda de bază cu patru punte procentuale începând din septembrie, pentru a stimula exporturile şi crearea de locuri de muncă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lira s-a prăbușit astfel marți până la 13,45 pentru un dolar, atingând valori record pentru a 11-a zi consecutiv. A pierdut 45% din valoarea sa în acest an.

Peste 263.000 de tweet-uri au fost distribuite în cursul zilei de marți prin care se cere demisia Guvernului în fața crizei economice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇