Străinii cumpără case în Turcia într-un ritm record, după ce lira a pierdut jumătate din valoare în faţa dolarului

Străinii cumpără case în Turcia într-un ritm record, după ce lira a pierdut jumătate din valoare în faţa dolarului

Vânzările de case din Turcia către străini au crescut cu aproape 50% în noiembrie, la un nivel record, aducând în ţară miliarde de dolari.

Deprecierea lirei turceşti a făcut achiziţiile mult mai ieftine pentru cei care cumpără cu valută.

Piaţa imobiliară a fost în general dinamică în noiembrie, vânzările totale crescând cu 59% în termeni anuali, până la 178.814 proprietăţi, arată cifrele Institutului de Statistică din Turcia.

”Oamenii care văd locuinţele ca un mijloc de apărare împotriva inflaţiei au jucat un rol esenţial în creşterea bruscă a vânzărilor din noiembrie”, a declarat directorul general al TSKB Real Estate Appraisal, Makbule Yonel Maya, adăugând că ratele mai scăzute ale împrumuturilor băncilor de stat au avut un impact.

ADVERTISING

Lira a scăzut luni la un minim record de 14,99 unităţi faţă de dolar, reprezentând o reducere la jumătate a valorii în acest an. La nivelul actual de 14,2 unităţi pentru un dolar, este cu peste 40% mai slabă decât la începutul lunii septembrie.

Cele mai multe case s-au vândut în Istanbul

Altan Elmas, preşedintele asociaţiei de dezvoltatori şi investitori de locuinţe Konutder, a declarat că intrările de valută străină datorate vânzărilor de case în cele 11 luni până în noiembrie s-au ridicat la aproximativ 8,5 miliarde de dolari, depăşind prognoza sa.

ADVERTISING

"Putem ajunge la 10 miliarde de dolari până la sfârşitul anului. Cel mai mare sprijin pentru noul program economic în perioada următoare va veni din vânzările de proprietăţi către străini", a spus el.

Preşedintele Tayyip Erdogan a susţinut reduceri agresive ale ratelor dobânzilor pentru a-şi susţine noul program care pune accentul pe exporturi şi credit - în pofida inflaţiei ridicate şi a criticilor larg răspândite la adresa politicii monetare din partea economiştilor şi parlamentarilor opoziţiei.

ADVERTISING

Cele 7.363 de case vândute străinilor în noiembrie au reprezentat cel mai înalt nivel lunar de la începutul seriei de date în 2013.

De departe, cel mai mare număr de cumpărători străini au fost cetăţenii iranieni, urmaţi de irakieni şi ruşi. Vânzările de proprietăţi către străini au fost puternice pe tot parcursul anului, crescând cu 39,4% în primele 11 luni.

Cel mai popular loc pentru vânzările de case către străini a fost Istanbul, cu 2.922 de vânzări, urmat de staţiunea de sud Antalya şi capitala Ankara.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇