Încă o lovitură pe piața asigurărilor: ASF retrage autorizația unuia dintre cei mai importanți brokeri, care a câștigat pe bandă rulantă contracte cu Armata, ISU și Poliția

Încă o lovitură pe piața asigurărilor: ASF retrage autorizația unuia dintre cei mai importanți brokeri, care a câștigat pe bandă rulantă contracte cu Armata, ISU și Poliția

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a FAST Brokers, într-un context în care şeful companiei a fost arestat preventiv, iar ASF – acum cu o nouă conducere – s-a temut să mai păstreze compania în piaţă.

Fast a câștigat în anii trecuţi pe bandă rulantă, de multe ori din postura de unic ofertant, licitații pentru asigurări cumpărate de diverse instituții și companii ale statului.

Îi sunt sau i-au fost clienți Poliția (asigurări RCA sau CASCO), armata (asigurări de viață, asigurări auto), Banca Națională și multe altele, scria recent Economica.net.

Anul trecut, a câștigat o licitație organizată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru furnizarea de asigurări facultative de viață, accidente și sănătate în valoarea de 64,5 milioane de lei.

ADVERTISING

De asemenea, FAST Brokers a câştigat, din postura de unic ofertant, poliţele de viaţă pentru militarii din Forţele Aeriene, potrivit Profit.ro. Dar şi pentru militarii din Forţele Navale, contract de 10 milioane de lei, scrie aceeaşi sursă.

În luna februarie, presa a relatat că patronul FAST este urmărit penal pentru infracţiuni de instigare la fraudă informatică şi uz de fals în formă continuată, cu acuzaţia că şi-ar fi pus angajaţii să introducă date nereale în platforma Webtool cu privire la autovehicule care aparţin ISU Bucureşti-Ilfov.

Practic, vorbim despre mașinile de intervenție ale pompierilor, pe care brokerul le-a taxat la valoarea lor, dar le-a înregistrat în sistemul electronic al companiei de asigurări cu valori mult mai mici. Surse din anchetă susțineau atunci pentru Adevărul că acesta și-a însuşit 90% din valoarea primelor de asigurare.

ASF i-a retras direct licenţa

În urma unui control inopinat, ASF a constatat opt fapte contravenţionale, printre care "lipsa asigurării continuităţii administrării şi conducerii activităţii brokerului", amintind că, în februarie, Gheorghiu Iulian-Valentin a fost arestat preventiv, măsură confirmată de compania de brokeraj prin e-mail, menţionându-se totodată că a fost realizată o percheziţie la sediul acesteia, ocazie cu care au fost ridicate echipamentele IT şi documentele interne.

ADVERTISING

Iulian Valentin Gheorghiu este unul dintre asociaţi şi conducătorul executiv al FAST Broker.

"În perioada supusă verificării (01.12.2023 -05.03.2024) nu au fost emise/semnate hotărâri ale asociaţilor şi nici nu au fost comunicate ASF documente cu privire la desemnarea/propunerea unei alte persoane care să preia/îndeplinească atribuţiile de administrator şi conducător executiv", mai este argumentată decizia de retragere a autorizaţiei.

Totodată, s-a avut în vedere conduita inadecvată a companiei de brokeraj manifestată în timp, inclusiv faptul că în ultimii 3 ani a fost sancţionată de către ASF cu amendă în cuantum de 21.800 de lei.

ADVERTISING

”Având în vedere că legea prevede sancţionarea cu interzicerea temporară a desfăşurării activităţii simultan cu amendă, aplicarea unei astfel de măsuri ar fi insuficientă din perspectiva protecţiei asiguraţilor, dată fiind gravitatea faptelor constatate coroborate cu existenţa unei conduite inadecvate care face incompatibilă menţinerea în piaţa de asigurări a distribuitorului.

Faţă de motivele de fapt şi de drept arătate, în scopul apărării drepturilor asiguraţilor şi al promovării stabilităţii activităţii de asigurare în România, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei de brokeraj FAST BROKERS - BROKER DE ASIGURARE-REASIGURARE - S.R.L”, conform documentelor ASF, citate de News.ro.

Compania de brokeraj poate formula contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti împotriva acestei decizii. Contestaţia nu suspendă însă, pe timpul soluţionării acesteia, măsurile dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇