Guvernul a adoptat, în ședința de joi seară, o ordonanță de urgență care instituie posibilitatea eșalonării datoriilor pe care companiile și persoanele fizice le-au acumulat de la starea de urgență până în prezent.
Amintim că până acum Guvernul a acordat mai multe dispense contribuabililor, fiind suspendate executările silite sau penalitățile. Aceste măsuri expiră însă pe 25 octombrie, astfel că era nevoie de o nouă reglementare.
Ordonanța de urgență în cauză stabilește mecanismul prin care cei care au acumulat datorii pot să le eșaloneze. Mai exact, intre 25 octombrie și 25 decembrie, trebuie să fie depuse declarațiile fiscale cu privire la datoriile acumulate.
Apoi, Fiscul va emite pentru fiecare în parte o propunere de grafic de plată eșalonat pe 12 luni.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, până în data de 25 decembrie, acest an, organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide.
Eşalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Dancă a mai anunțat că în cadrul aceleiași OUG a fost anulată obligația de plată a impozitului specific a celor care activează în industria HoReCa.
”Ei trebuiau să plătească un impozit specific pe activitate, a fost amânată deja obligația de plată, se prelungește această facilitate până la sfârșitul anului și ulterior aceștia pot beneficia de eșalonarea la plată a datoriilor pe 12 luni”, a mai spus Dancă.
El a precizat că ordonanța prevede și ca rambursarea TVA cu control ulterior să fie prelungită până la 25 ianuarie 2021.