Gusturile bune din Bistrița-Năsăud, reunite pe Via Profi

Producătorii locali din România se regăsesc de acum reuniți sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge să-i cunoască și astfel să se bucure de gustul autentic românesc păstrat de artizani culinari care aduc rețete tradiționale sau caută să integreze unele noi în patrimoniul gastronomic național. Accesibilă gratuit, platforma via-profi.ro permite căutarea și contactarea directă a producătorilor, grupați pe domenii și județe. Pentru cei care vor să se lase inspirați de gusturi noi și de producători care pun suflet, prima pagină a platfomei oferă recomandări vizuale, cu imagini mari și sugestive. La fiecare nouă accesare a platformei, apar noi recomandări pentru o explorare cât mai generoasă a României gustului bun.

Via Profi adună mici producători locali din mai bine de zece județe, printre care și Bistrița-Năsăud. Numărul lor crește pe măsură ce trec zilele. La fel crește și numărul județelor indexate, până când imaginea României va fi completă. 

Zilnic, produse delicioase și sănătoase de la micii producători locali se nasc în gospodării, ferme sau mici afaceri de familie. De multe ori acestea rămân necunoscute în afara comunității locale. Creatorii lor găsesc cu greu resurse și ajutor pentru a ajunge cu ele la cât mai mulți consumatori care i-ar putea ajuta să-și continue activitatea și să păstreze metodele naturale, tradiționale de preparare.

ADVERTISING

Profi schimbă de acum povestea micilor producători locali, implicându-se direct în întregul proces – de la pregătirea produselor pentru vânzare, oferind consiliere și suport complet, până la promovare și încurajarea cât mai multor români să descopere gustul autentic românesc și pe artizanii lui.

Platforma  via-profi.ro este una vie, completată permanent cu noi producători sugerați de vizitatori, descoperiți de echipele Profi sau care se înscriu folosind formularul de contact.  

Printre gusturile bune din Bistrița-Năsăud pe care le puteți descoperi pe Via Profi este și cel al prăjiturilor de casă venite din Telciu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Principalul secret, spune Coman Viorica,  este dragostea cu care face aceste bunătățuri. Urmează celelalte secrete: nu folosește margarină sau amelioratori, folosește doar praf de copt și bicarbonat, așa cum foloseau mămicile și bunicile noastre. Cuptorul lui Buna este o micuță patiserie tradițională care reînvie gusturile copilăriei multora dintre noi: ciocolată de casă, salam de biscuiți, nuci și cornulețe cu gem. O afacere care face prăjituri și produse de patiserie exact ca acasă.

De la magiun, ca la bunica acasă și până la bulion cu busuioc sau tarhon, siropuri și dulcețuri din fructe de pădure, toate naturale, fără pic de chimicale – așa se prezintă și propunerile făcute de Monda Doina pe Via Profi.

După ce s-a remarcat în mai multe emisiuni culinare, Nina Rus pune priceperea ei și în slujba căutătorilor de gusturi bune care intră pe Via-Profi.ro.

ADVERTISING

„Bunica gătea extraordinar și m-a inspirat să caut să-i calc pe urme. Tatăl meu a crescut într-o familie în care erau 16 copii care de care mai pofticioși și prima dată am gătit pentru părinții mei, veniți de la câmp. Mai târziu, am înțeles că locul unde mi-am petrecut copilăria este  într-un ținut binecuvântat, la Romuli, cu râul Sălăuța care hrănește pământul cu apă curată, înconjurat de natură.

Am revenit aici după studii culinare aprofundate și am căutat să îmbin moșternirea de familie, cu cea lăsată de Dumnezeu și să ofer celor din jur mesele gustoase și sănătoase pe care le merită. Păstrăvăria noastră este acum chiar pe râul Sălăuța și toate procesele de preparare sunt manuale.

La Raftul cu Bunătăți Locale aducem salate de icre cu rețetă unică, patentată, zacuscă cu păstrăv afumat cu 70% carne și restul legume proaspete din comunitate și păstrăv afumat tradițional cu lemn de fag și conuri de brad, fără niciun alt conservant. Toate sunt făcute exact cum le pregătim pentru familie, fără conservanți.

Ne bucurăm că Profi ne ajută să aducem produsele noastre unor oameni noi, păstrând rețetele tradiționale și fără a avea o presiune de a produce mai mult și de a schimba în vreun fel modul sănătos și tradițional în care ne-am obișnuit să facem totul”, povestește Chef Nina Rus, specialistul din spatele produselor care pot fi descoperite pe platforma Via Profi, dar și în magazine selectate Profi, la Raftul cu Bunătăți Locale. 

Pastrând tradiția românească în producția de paste făinoase, Palalogos Cristian Ion, din Coldău, caută să ducă mai departe gustul autentic al pastelor realizate natural și curat, din ingrediente locale și sănătoase, dar și al altor produse de casă.

Deloc întâmplător, după ce le-au descoperit gustul, unii bat drum lung pentru mezelurile pe care să le împartă cu familia. ”La Borșanu” este o carmangerie tradițională din Romuli unde toate produsele sunt din carne 100%. Majoritatea produselor se fac la comandă (exemplu- pastramă de cerb maturat, salam de cerb din 2019). Mica afacere a fost pornită de un tehnolog silvic și o profesoară de matematică. De carmangerie s-au apucat doar pentru că și-au dorit să mănânce sănătos și după gustul lor. Rețetele sunt făcute după rețete tradiționale, curate. 

Asemeni lor mai sunt mulți alți producători locali de descoperit pe Via Profi, gusturi de savurat și locuri în care să vă opriți nu doar pentru a cumpăra bunătăți sănătoase, după rețete tradiționale, ci și pentru a asculta poveștile unor oameni gospodari care caută să facă România un loc mai bun pentru noi toți. Totul începe pe www.via-profi.ro, de unde se poate selecta simplu județul, tipul de produse care vă interesează, și apoi toate informațiile sunt reunite în pagini ușor de accesat de pe orice dispozitiv cu acces la internet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇