Alba: Alfabetul gustului bun se învață cu Via Profi

Producătorii locali din România se regăsesc de acum reuniți sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge să-i cunoască și astfel să se bucure de gustul autentic românesc păstrat de artizani culinari care aduc rețete tradiționale sau caută să integreze unele noi în patrimoniul gastronomic național. Accesibilă gratuit, platforma via-profi.ro permite căutarea și contactarea directă a producătorilor, grupați pe domenii și județe. Pentru cei care vor să se lase inspirați de gusturi noi și de producători care pun suflet, prima pagină a platfomei oferă recomandări vizuale, cu imagini mari și sugestive. La fiecare nouă accesare a platformei, apar noi recomandări pentru o explorare cât mai generoasă a României gustului bun.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Via Profi nu este doar o platformă online. Nu este doar o colecție de gusturi bune pe care să le încerci și de care să te îndrăgostești. Via Profi este o poartă larg deschisă către România bună. Cu gusturi bune, oameni gospodari, locuri de poveste și mult respect pentru moștenirea gastronomică a României.  Alfabetul gustului bun se învață cu Via Profi, iar în scurt timp toate județele vor putea fi explorate virtual sau chiar la pas cu ajutorul platformei. România gustului autentic așteaptă să fie descoperită! 

Azi, Via Profi adună mici producători locali din mai bine de zece județe. Numărul lor crește pe măsură ce trec zilele. La fel crește și numărul județelor indexate, până când imaginea României va fi completă. Dacă ar fi să începem o explorare în ordine alfabetică, Alba este primul județ. Semeț din Transilvania, el se arată atât pe harta Via Profi, cât și în filtrarea simplă disponibilă în toate paginile platformei, de unde se poate selecta locul care ne interesează, dar și gusturile sau produsele pe care le căutăm. 

Pentru ca preparatele din carne și mezelurile tradiționale să aibă gustul bun de odinioară e necesar ca ingredientele să fie alese cu grijă, rețetele să fie autentice, iar produsele sa fie realizate în tihnă, pentru ca respectul pentru tradiție se păstrează din generație în generație. Asta crede și Crișan Ioan, din Comuna Vadu Moșilor, Sat Necșești, care pune pe Via Profi tot ce are mai bun, dar și o poveste frumoasă de familie.

ADVERTISING

O vizită la Pianu de Sus trebuie neapărat să aibă o oprire și la Sbuciumelea Ioan. Virșli de la Sbuciumelea au deja o continuitate de patru generații și au fost atestați ca produs tradițional. Renumiți și căutați în această zonă, mulți clienți se reîntorc la ei pentru același gust pe care îl știu de mulți ani.

Virsli-de-la-Sbuciumelea-

În judetul Alba, la Vinsu de Jos, Nicolae Romoșan a transformat complet afacerea din oierit a familiei sale, dezvoltând propriile rețete de cașcaval care se bucură de lapte proaspăt din fermă. În același timp a reușit să păstreze rețetele tradiționale, transmise din generație în generație pentru fabricarea brânzei, untului, urdei și a cașului.

Unele gusturi trebuie savurate în cadrul potrivit. Iar când natura întâlnește oameni buni și gospodari, poveștile lor adaugă tot mai multe file și motive pentru a fi savurate pe îndelete.

ADVERTISING

“Cămara Moţului” a luat naştere acum mai bine de zece ani când familia Nicula a început “marea aventură” a vieţii lor în domeniul turismului, în inima Ţării Moţilor în staţiunea turistică Arieşeni. Astfel fiecare oaspete la plecare primea, din partea casei, o mică amintire şi ce se potrivea mai bine, decât “bunătăţi” din cămara moţului. Dorinţa acestora de a cumpăra, după ce au gustat şi s-au convins, pentru familie şi prieteni produse naturale 100% i-a impulsionat să deschidă larg porţile de la “Cămara Moţului”. Aceasta a fost întotdeauna locul în care, indiferent de sezon, orice oaspete sau simplu trecător, a găsit produse şi preparate tradiţionale specifice Munţilor Apuseni. Rețetele sunt transmise și păstrate de la bunica, mama, nepoata de peste patru generații. Tot ceea ce se găseşte aici e cules de mână şi pregătit în casă cu grijă şi pricepere, fie ca sunt dulcețuri, zacuști, murături sau, chiar, dulceață de lapte.

Aceștia sunt doar câțiva dintre micii producători din județul Alba prezenți pe Via Profi. Numărul crește permanent, la fel cum se completează și harta României gustului autentic. Așa că la fiecare nouă vizită pe Via-Profi.ro pot să apară noi descoperiri delicioase și povești de la artizanii gustului bun românesc!

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇